HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg a papír határidőnaplóknál ma már nehéz igazán érdekes újdonságot felmutatni, a mobilappoknál bőven találni különleges darabokat.

Google-naptár 

Akárhogy próbálkoznak is az okostelefonok gyártói, a szoftverekben erős Google-nél nem tudnak jobb naptáralkalmazást fejleszteni. A napi, heti, havi nézetek közötti gyors, intuitív váltás mellett a Google-naptár előnyei közé tartozik a magyar nyelven is elérhető automatikus kiegészítés, amelynek köszönhetően a program logikus lépésekben vezet végig a naptárbejegyzések rögzítésén. Az első néhány karakter bevitelét követően már sejti, hogy találkozóról, évfordulóról vagy mozizásról lesz-e szó, majd bekéri a tervezett helyszínt, illetve kontaktlistánkból kiválaszthatjuk az esemény többi résztvevőjét is. Kár, hogy ez a funkció nem intelligensebb, és a „nincs iskola – tavaszi szünet” bejegyzéshez ugyanúgy bekérné a „hol” és „kivel” adatokat, mint egy vacsorához. Az alkalmazás felülete modern, ízléses és átlátható, és bár az asztali webes verzióra a háromból csak az utóbbi két jellemző igaz, a konkurens megoldások fényében már ez is nagy szó.

Ár: ingyenes | Platform: iOS, Android, web

Microsoft Outlook

Az Outlook név évtizedek óta inkább a levelezést juttatja a legtöbbek eszébe, így aztán sokakban fel sem merül, hogy az – egyébként e-mailezéshez is kiváló – alkalmazást telefonjuk naptárfunkciója helyett használják. Pedig érdemes kipróbálni, mert akár a Google-naptárral mint háttérrendszerrel összekötve is jól használható (ráadásul a legtöbb vállalatnál használatos, szintén microsoftos naptárrendszerrel is tökéletesen együttműködik). A Microsoft nem bízta a dolgot a véletlenre: az egyik legnépszerűbb naptárprogramos cég felvásárlása után bezárta annak Sunrise szolgáltatását, majd az alkalmazás lényegi részét az Outlook appjába építette. Ez a beágyazottság egyébként pont annyira az előnye, mint a hátránya a programnak. Ugyanis ahányszor jól jön, hogy a naptár közvetlenül a programjainkat is alakító levelezésünk mellett található, ugyanannyiszor lehet zavaró, hogy a telefonunk kezdőképernyőjéről nem érjük el rögtön a határidőnaplónkat, hanem előbb a levelezést kell megnyitni.

Ár: ingyenes | Platform: iOS, Android, Windows, web

ZenDay

Az időbeosztáshoz a legjobb eszköz nem a telefonunk, hanem az életünk. Ezt az elvet vallják a ZenDay fejlesztői, akik alkalmazásukban szokatlan megjelenítésű naptárat fűszereztek meg némi személyiségfejlesztéssel. Az appban a naptár háromdimenziós felületre emlékeztető időfolyamként jelenik meg, amelyben a Facebook-üzenőfalon megszokott fel-le suhintásokkal navigálhatunk, a zoomoláshoz használt csippentésekkel pedig heti nézetet varázsolhatunk az órákra bontott napokból. Akinek ez a szokatlan megjelenítés nem szimpatikus, annak elég csak 90 fokkal elfordítania a telefont a hagyományos nézethez képest. Hasznos, hogy van külön feladatlista, illetve hogy az oda felírt dolgokat „tolja előttünk” a program, azaz amíg el nem végezzük, minden nap jelzi elmaradásainkat. Azt is beállíthatjuk, hány nappal a határidő előtt kezeljen sürgősként a program egy adott tennivalót. Ám az önfejlesztésben nem ez segít igazán, hanem az a Debriefing funkció, ahol az elmúlt eseményeket értékelhetjük, annak megfelelően, sikerült-e időben odaérnünk valahova, vagy elvégeznünk egy kitűzött feladatot.

Ár: ingyenes | Platform: iOS, Android

DigiCal Calendar Agenda 

A DigiCal első ránézésre fapados Google-naptár, ám ereje éppen a sokadik ránézés után derül ki – ez ugyanis az egyik leginkább testre szabható naptáralkalmazás. Ennek része a megjelenítés formája: a google-os küllemet lecserélhetjük például a kétezres évek elejének butatelefonjait idéző – finomabban fogalmazva: retro – kinézettel. Az appon belüli áruházban válogatva több ezer naptárra iratkozhatunk fel, legyen az kedvenc hazai vagy külföldi sportcsapatunk automatikusan frissülő menetrendje (ezekben nemcsak a mérkőzések jelennek meg, hanem azok eredményei is), vagy például a nyolc nagy vallás kiemelt napjai. További hasznos funkció a napi időjárás-előrejelzés beágyazása, amelyre más alkalmazásokban is van ugyan lehetőség, ám itt a hőfok mellé a szélről, a légnyomásról és a csapadék becsült mennyiségéről is kapunk információt.

Ár: ingyenes (prémium verzió: 1150 forint) | Platform: Android

TimeTree 

A naptárunk megosztására ma már minden valamirevaló digitális határidőnapló-szolgáltatás kínál lehetőséget, de a TimeTree-nél tökélyre fejlesztették ezt a funkciót. A kifejezetten családi, munkahelyi vagy baráti csoportok számára készített alkalmazásban minden felhasználónak külön naptára van. Egy személynek akár több is lehet, például családon belül külön modulban vezethetők a ház körüli tennivalók vagy a kulturális programok. Különlegessége abban rejlik, hogy a csoport minden tagja rálát a másik naptárára, csatlakozhat annak eseményeihez, kedvelheti azokat, jegyzeteket vagy fényképeket adhat hozzájuk. Sőt, az is beállítható, hogy az egyes csoporttagoknál esedékes, közelgő eseményekről mindenki más is értesítést kapjon. A történteket előzetesen vagy utólag meg is lehet beszélni, mert minden eseményhez külön chatszoba tartozik. Ez már csak azért is hasznos, mert így csak az figyel oda egy-egy témára, akit az a konkrét történés érdekel.

Ár: ingyenes | Platform: iOS, Android, web

Hogyan tartsunk szünetet, mielőtt az élet kényszerítene rá? Danielle Marchant Szünet című könyve útmutatást nyújt feladataink, álmaink, célkitűzéseink - azaz életünk - lelassításhoz. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Nyelvet tanulna? Próbálja ki ezeket az appokat!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.

HVG Extra Business Business magazin

Appajánló: hogyan takarítsunk ki és spóroljunk játszva?

Porszívózni nem sokan szeretnek, spórolni rengetegen nem tudnak, a testet-lelket erősítő gyakorlatok mögül pedig a motiváció fogy el hamar. Szerencsére vannak alkalmazások, amelyekkel szó szerint játék a házimunka és a takarékoskodás, ráadásul a motiválásról is gondoskodnak.

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n