szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megfelelő szoftvergazdálkodás fontosságára hívja fel a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét a BSA most indított kampánya. A szoftverek tisztaságáért tevékenykedő szervezet az elkövetkező időszakban kkv-k tízezreinek küld elektronikus levelet, tájékoztatva őket a szoftvergazdálkodás lehetőségeiről.

Még mindig túl kevesen tudják a cégeknél, hogy a szoftverlicencek vagyoni eszközök és beruházások is egyben, ezért ennek megfelelően kell kezelni őket. A szoftvergazdálkodás (Software Asset Management – SAM) arra való, hogy egy szervezet (például egy kkv) a maga informatikai eszközeinek kezelését és optimalizálását el tudja végezni. A  SAM bevezetése védi a szoftverekre fordított beruházásokat, segít a szoftverek és üzemeltetési helyük nyilvántartásában, valamint annak megállapításában, hogy gazdaságosan használják-e ezeket az eszközöket.

A szoftvergazdálkodás négy egyszerű lépéssel vezethető be a szervezetnél:
a) Leltárkészítés – a már meglévő szoftverek azonosítása.
b) Rendszerezés – a szoftverlicencek és -dokumentációk hiánytalan rendszerezése.
c) Irányelvek és eljárások kialakítása – új szabványok és irányelvek kialakítása a szoftverek életciklusának valamennyi fázisára vonatkozóan.
d) A szoftvergazdálkodási terv fenntartása – a szoftvergazdálkodási terv naprakészségének megőrzése villámellenőrzések, leltározás és a munkatársak képzése segítségével.

A BSA kampányának honlapján (www.eredetiszoftver.hu) a kkv-k megtalálhatják a programban résztvevő SAM-tanácsadók elérhetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac