Az ipari parkok 10 százaléka keresi a helyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Magyarországon a jelenlegi 179 ipari park 90 százaléka eredményesen működik, 10 százalékuk keresi a helyét a piacon - mondta Balogh Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetője.

Adatok az ipari parkokról
A GKM adatai szerint 2005. végén a 179 ipari parkban 2.989 vállalkozás működik, és több mint 171 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Az összesen  9.847 hektáron működő ipari parkok betelepítettsége
48,5 százalékos. Az ipari parkokban a vállalkozások mintegy 1.650 milliárd forintot ruháztak be. Az itt működő cégek éves árbevétele mintegy 5.433 milliárd forint.
A magyarországi ipari parkok eredményes tevékenységét mutatja az is, hogy 1997-től ezidáig mindössze 2 park mondott le címéről. Idén 15-20 ipari park működését vizsgálja majd meg a minisztérium megbízásából  a Promei Kht.  Balogh Tamás úgy vélekedett, hogy különösebb változás nem várható az ipari parkok vizsgálatától, arra ugyan lehetőséget ad a jogszabály, hogy a címet megvonják meghatározott esetekben, de ez egyelőre nem szerepel napirenden. Ugyanakkor a 2006. évi ipari park cím pályázatról várhatóan februárban születik döntés.
       
A Colliers Magyarország Kft. felmérése szerint Magyarországon az ipari ingatlanok piaca stabil, rövid távon nem reagál érzékenyen  a konjunkturális hatásokra. Kiemelt figyelmet érdemel a bérlői igények érezhető erősödése az új építésű raktár- illetve gyártócsarnokok iránt, és ez a tendencia valószínűleg a 2007-es évet is jellemezni fogja. A már meglévő ingatlanok üresedési arányának csökkenése miatt az új fejlesztések, barna- és zöldmezős beruházások lendíthetik majd tovább az ipari területek piacát.