Végelszámolás: anomáliák az utólagos adómegállapításnál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyre többször fordul elő, hogy végelszámoláskor az adóhatóság utólagosan állapít meg adót. Számtalan esetben a pontatlan jogszabályok, jogértelmezési kérdések alapozzák meg az adóhiány megállapítását. Mégis mit tehet ilyenkor az adózó?

Január 1-jét követően a törvényi szabályozás megszüntette az észrevételezés lehetőségét a végelszámolást miatti tevékenységet ellenőrző lezáró jegyzőkönyvvel szemben. A jogalkotó a fellebbezésre, rendelkezésre nyitva álló határidőt 8 napban határozza meg. A fellebbezés elbírálására 15 nap van, új eljárásra pedig nem utasíthatnak. Tehát a jogegyenlőség ebben az esetben is csorbul, mivel az egyik jogalany, neezetesen az APEH túllépheti a határidőt  szankciók nélkül, de ha az adózó esetében ugyanez már jogvesztéssel jár.

Továbbá, a jogszabály igen erős szigorításokat tartalmaz amint azt az alábbiak, igazolják. Ezek szerint megtiltja, hogy a jegyzőkönyv ellen észrevételt lehessen tenni. Emiatt lehetséges bármilyen nyilvánvaló - akár számszaki - hiba is a jegyzőkönyvben, akkor is ez csak fellebbezés útján illeték lerovása mellett orvosolható. Kérdés, hogy 5 év vizsgálatát lezáró jegyzőkönyvi megállapítások, esetlegesen újabb bizonyítékok, miért csak egy másodfokú jogorvoslat során kerülnek egyáltalán terítékre. 

További részletek az Adózónán!