A kkv szektor állítja elő a GDP 45-50 százalékát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kis- és középvállalkozások (kkv) a GDP 45-50 százalékát állítják elő, a gazdaságban betöltött szerepükhöz képest azonban csekély a szektorba áramló tőke mennyisége, és a forráshiány a fejlődni képes vállalkozásokat is visszaveti - írják a kkv-k teljesítményének elismerésére létrehozott Pegazus díj alapítói.

A magyarországi kis- és középvállalkozások a munkaerő 70 százalékát foglalkoztatják, és 36 ezer olyan vállalkozás működik a szektorban, amely 100 millió forint feletti árbevételt ért el 2007-ben.   A legelterjedtebb finanszírozási forma a sokszor nehezen elérhető vagy drága hitel, amely mellett a kockázati tőke befektetésekből származó forrás is segítséget jelenthetne, a kisebb cégekbe viszont az átláthatóság hiánya miatt túlságosan kockázatos befektetni.
 
A Pegazus díjat a kockázati és magántőke befektetésekkel foglalkozó Enterprise Investors, a KPMG könyvizsgáló és tanácsadó vállalat, az egyebek mellett kockázatkezeléssel és üzleti marketing szolgáltatásokkal foglalkozó Dun and Bradstreet, valamint a Portfolio.hu online gazdasági lap alapította. A jelöltek körébe azok a vállalkozások kerülhettek, amelyek árbevétele 2004 és 2006 között dinamikusan emelkedett és 2006-ban meghaladta az 1 milliárd forintot.
 
A nyugat-magyarországi régió győztesei a Videoton Elektro-Plast Kft., a Mix-Táp Kft. és a Ferrit Szövetkezet, a kelet-magyarországié a Ferro-Press Kft., a MetalCom Kft., és a BonFreeze Zrt., budapesti és közép-magyarországi régióé a Pannoncom-Kábel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Merlin Communications Magyarország Kft. és a Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Zrt..
 
A jelöltek százötvenes listájára a telekommunikációban, a feldolgozóiparban, a pénzügyek, valamint az ingatlan és a média területén tevékenykedő cégek kerültek nyilvános adatbázisokban hozzáférhető adatok alapján.