Szűrő nélkül napi 70 spam érkezik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levélszemétszűrő program nélkül naponta átlagosan 70 kéretlen elektronikus levelet (spam) kapna minden internetező - mutatta ki egy biztonsági szoftvereket fejlesztő cég kutatása.

A kísérlet résztvevői üzenetszűrő biztonsági program nélkül interneteztek egy hónapon keresztül. A szakértők azt vizsgálták, hogy a négy hét alatt mennyi és milyen típusú kéretlen levél érkezik a postafiókokba. Az eredmények ország szerinti bontása azt mutatja, hogy az egyesült államokbeli internetezők vannak a legnagyobb veszélyben; az amerikai felhasználók egy hónap alatt átlagosan 23 233 spamet kaptak, míg a második helyen álló brazilok nagyságrendekkel kevesebbet, 15 856-ot, a legkevésbé spamveszélyes Németországban internetezők postafiókjába pedig 2331 kéretlen levél érkezett. A legtöbb spam pénzügyi, egészségügyi, vagy felnőtteknek szóló, szexuális jellegű szolgáltatásokat és termékeket reklámozó üzenet. Gyakori az oktatási és az informatikai vonatkozású kéretlen reklámüzenet és az ingyenes szolgáltatásokat vagy termékeket népszerűsítő spam is.

A teljes spamállomány 8 százaléka úgynevezett phishing mail, vagyis adathalászati próbálkozás; olyan levél, amelynek feladója megbízható partnerként igyekszik bemutatni magát és személyes adatokat - például bankszámlaszámot, jelszavakat - próbál kicsalni a címzettől. A kísérlet során számos résztvevő gépe lelassult. Ez azt jelenti, hogy internetezés közben a tudtuk nélkül ártó célú programok töltődtek a számítógépekre - mondta Guy Roberts, a vizsgálatot végző McAfee európai igazgatója. A résztvevők a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből, foglalkozási ágakból és számos országból csatlakoztak a vizsgálathoz. Tisztában voltak vele, hogy mire vállalkoznak, de még így is sokkolta őket a postafiókukat elöntő spamáradat. Az eredményekből világosan látszik, hogy a spam nem apró kellemetlenség, hanem a számítógépes bűnözéssel összefüggő, gyorsan növekvő veszély, amely soha nem fog megszűnni, csak menedzselni lehet és védekezni ellene - mondta a szakember a BBC honlapján megjelent beszámoló szerint.