szerző:
hvg.hu

Ha haszonélvezeti jogot iratnak valakire, azután kell adózni? Milyen befektetési forma számít, illetve minősül takarékbetétnek? 2004-ben vásároltam egy üres telket, s az előírásoknak megfelelően 4 éven belül építettem rá házat, van használatbavételi és építési engedélyem is. Ha most el szeretném adni, milyen adózási feltételekkel kell számolnom? Az Adózóna olvasói kérdéseire az APEH válaszol.

Ha haszonélvezeti jogot iratnak valakire, azután kell adózni?
A haszonélvezeti jog ingyenes alapítása után - szja-törvény szerint - sem a haszonélvezetet alapítónak sem pedig a haszonélvezeti jogot megszerzőnek nem kell adót fizetnie. Ennek visszterhes alapítása esetén azonban az alapítónak vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelme keletkezik, melynek adókötelezettségét az előbbiekben hivatkozott törvény 59-63. §-aiban foglaltak figyelembevételével kell megállapítani.

2004-ben vásároltam egy üres telket, s az előírásoknak megfelelően 4 éven belül építettem rá házat, van használatbavételi és építési engedélyem is. Ha most el szeretném adni, milyen adózási feltételekkel kell számolnom?

Az ingatlanértékesítésből eredő adókötelezettség megállapítása során elsősorban az ingatlan szerzési időpontjából kell kiindulni. 2007. évi szerzés esetén (ez esetben a használatbavételi engedély 2008. január 1-je előtt jogerőre emelkedett) a számított összegnek [ez a bevétel csökkentve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 62. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott költségekkel] a 30 százaléka minősül adóköteles jövedelemnek az időmúlásra tekintettel (mivel a ingatlan szerzési időpontjának a telek megvásárlásának az évét kell tekinteni), ha az értékesítés a 2008. évben megtörténik.

2008. január 1. napját követően megszerzett ingatlan esetében – fő szabály szerint – a szerzés időpontja az utolsó használatbavételi engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének napja. Ha ez 2008. évben volt, akkor a számított összeg nem csökkenthető tovább százalékos mértékkel az időmúlásra tekintettel.

Az előzőektől eltérően a törvény lehetőséget biztosít a magánszemélynek arra is, hogy – választása szerint – az említett időpont előtt meglévő ingatlan, valamint az utóbb létesített épített ingatlan, bővítés szerzési időpontjait külön-külön határozza meg.

Továbbá az átmeneti rendelkezések alapján az adózónak lehetősége van arra is, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően megszerzett ingatlannak a 2008-2010-ben történő értékesítésekor a magánszemély az előző időpontban épített-ingatlan szerzési időpontját a 2007. december 31-én hatályos szja-törvény erre irányadó rendelkezései alapján határozza meg.

Az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség teljesítéséhez segítséget nyújthat az állami adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető és az ügyfélszolgálatainkon ingyenesen beszerezhető „Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2008. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai” című 9. számú tájékoztató füzet.

Ha szeretné látni az APEH válaszát a többi olvasói kérdésre, olvassa el az ADÓZÓNÁN!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak