Oszkó: a munkáltatói járulékokat 10 százalékponttal kell csökkenteni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Reformszövetség három lépésben tíz százalékponttal csökkentené a munkáltatói járulékterheket, s felemelné a 18 százalékos szja felső határát - mondta Oszkó Péter.

A munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3, majd 2011-ben még 2 százalékponttal  javasolja csökkenteni a Reformszövetség.  A  18 százalékos személyi jövedelemadó felső határát pedig már 2009-ben évi 5 millió forintra emelné a szövetség a jelenlegi 4 százalékos különadó megszüntetése mellett - ismertette a Reformszövetség adó és járulékprogramját Oszkó Péter, a munkacsoport vezetője szombaton a Magyar Tudományos Akadémián.

Az átlagbérre vetítve a magyar adóék jelenleg 54 százalék,  a cseh és lengyel 42-43 százalékkal, illetve a szlovák 38 százalékkal szemben, s ez egyúttal jól mutatja Magyarország  alapvető versenyképességi hátrányát - vázolta fel a mostani  helyzetet Oszkó Péter.

A munkáltató járulékcsökkentés ellentételeként a program 2010-től ajánlja a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) emelését a jelenlegi 1950 forintról 5000 forintra, a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra növelné - mondta  a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

A vállalkozások a különadójának  megszüntetését 2010-től javasolja a Reformszövetség, ám a tárasági adó 2 százalékponttal 18 százalékra emelhető. A kkv szektornál azonban maradna a 10 százalékos adókulcs a Reformszövetség ajánlása szerint - mondta az adószakértő.