Tetszett a cikk?

Drámai visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60 százaléka eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest. A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű- és az ingatlanlízing.

A lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent, a szerződések száma 60 százalékkal kisebb, mint 2008 első negyedévében. Ez hatással lesz a piac szereplőire is, várható, hogy a banki vagy nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégek forrásai elapadnak, s ez a piaci szereplők koncentrációjához vezet. „A mindeddig példa nélküli visszaesés több okra vezethető vissza: részben az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentős kereslet-visszaesésre, ami leginkább az autópiacon volt érzékelhető, a szigorodó finanszírozási feltételekre, valamint az ügyfelek óvatosságára. Csak kisebb részben a lízingcégek forráshiányának tudható be drámai visszaesés” - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a legnagyobb visszaesést az autók és a haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el; mindkettő mintegy 62 százalékos visszaesést szenvedett el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az autófinanszírozás idén még az új autók értékesítési volumenénél is nagyobb mértékben, 61,5 százalékkal csökkent. Az autólízing, amely eddig a teljes piac felét adta, idén már csak 40 százalékot képvisel; az új kihelyezések összege 163 178 milliárd forintról 62 781 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent.

A piac másik nagy vesztese az ingatlanlízing szegmens; itt a tavalyi 39,4 milliárd forinthoz képest idén már csak 16,8 milliárdot helyeztek ki. A 60 százalékos visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel, így az ingatlanok továbbra is 13 százalékot képviselnek a teljes magyar lízingszektorban. Lényeges különbség figyelhető meg a lakossági és vállalati ingatlanlízing-piacon, előbbinél 65 százalék, míg utóbbinál ennél kisebb, 56 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Az önrész mértéke is érezhetően, 22 százalékról 30 százalékra emelkedett.

A negyedév egyedüli apró sikerét a gépek- és berendezések lízingje jelentette; ez a szegmens ugyan összességében 39 százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában, de a az informatikai és irodai berendezések finanszírozása 15 százalékkal nőtt. Habár a finanszírozott eszközök 87 százaléka új beszerzésű, ebben a negyedévben nőtt a használt eszközök aránya. Az építőipar és az ingatlanpiac hanyatlása miatt az eszközfinanszírozáson belül a legnagyobb visszaesés az építőipari gépeknél történt. A Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25 százalékos piaci visszaesésre számítanak, az év második felében a mélypont után némi fellendülést várnak.

„A piac élénküléséhez elengedhetetlen, hogy végre életbe lépjenek azok az intézkedések, szabályozások, amelyek eltüntetik a kisvállalatok forráshoz jutásában jelentős szerepet betöltő lízingfinanszírozás negatív diszkriminációját. Fontos eredmény, hogy a Parlament elfogadta a zálogjogi törvényt, és szeptembertől az adós elleni felszámolás esetén jelzálog biztosítja a finanszírozott gépjárműveket. Hasonlóan jelentős lépés lenne a vállalati ingatlanlízing esetén a kettős illeték megszüntetése, valamint az uniós projekteknél a társfinanszírozás lehetővé tétele” - hangsúlyozta Lévai.


    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!