Kivitelezhető lenne az idei adócsökkentés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Salgó Andrea
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor csütörtökön ismét ígéretet tett az idei adócsökkentésre, felülírva Kövér László két nappal korábbi, ellenkező tartalmú kijelentését. A Fidesz a hvg.hu-val azt közölte, hogy az új kormány nemcsak az adócsökkentést, hanem az egyszerűsítést is komolyan gondolja, az ütemezés azonban továbbra is bizonytalan. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lenne a szakmailag leginkább indokolt módosítás.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a vállalkozók terheinek négy, a munkavállalókénak pedig hat év alatti csökkentéséről beszélt egy lakossági fórumon. Kijelentését sietve cáfolta Orbán Viktor, aki még a választások első fordulója előtti pénteken többször hangoztatta a júliusi radikális adócsökkentéssel kapcsolatos terveit. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesznek ahhoz, hogy állja a szavát, szeptembertől a GDP két százalékának megfelelő mértékű adócsökkentést kellene végrehajtania anélkül, hogy növelné a hiányt.  

Adót emelni nem, de csökkenteni bármikor lehet, akár év közben is – mondta a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst &Young adószakértője, bár ehhez az kell, hogy az éves adóknál visszamenőleges hatállyal történjen a csökkentés. A szakértő szerint jelen helyzetben a legszerencsésebb a munkát terhelő járulékok 27-ről 22 százalékra, a társasági adó 19 százalékos kulcsának 10-re csökkentése volna. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 10 százalékos kulcsot, mellyel jelenleg legfeljebb az 50 millió forintos árbevételű cégek adózhatnak, egységesítenék, és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásnak 10 százalékos társasági adót kellene csak fizetnie.

Ez Vámosi-Nagy szerint nagy lépés lenne ahhoz, hogy a magyar adórendszer vonzereje növekedjen a nemzetközi befektetők előtt. Az adócsökkentés elengedhetetlen feltételének azt tartja, hogy legyen rá fedezet, magyarán az intézkedés ne növelje tovább az amúgy is jelentős költségvetési hiányt. A kieső bevételeket szerinte azonban aligha kompenzálnák a mostanában sokat hangoztatott ígéretekkel – a korrupció felszámolásával, illetve az önkormányzatok és képviselők létszámának megkurtításával – megtakarított pénzek. Célszerű lenne megvizsgálni viszont a pénzügyi és szolidaritási alapok megfelezésének lehetőségét, mert, mint mondta, a jelenlegi konstrukció igencsak pazarlónak tűnik.

László Csaba, a KPMG adópartnere is támogatja a versenyképességet javító adócsökkentést, ha ez nem veszélyezteti a költségveti politika hitelességét: elsősorban a munkáltatói járulék kulcsának lefaragását szorgalmazná, miközben a "bagatelladókat" teljesen megszüntetné. Igaz, volt már rá példa a különadó bevezetésénél, de nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány év közben módosítsa az adókat. A munkavállalóktól például addig vonják a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot, amíg el nem érik az egyéni járulék felső határát, vagyis a jelenlegi 7 millió 453 ezer forintot. De ha megváltoztatnák ezt a plafont, vagy a járulékkulcsot, akkor nehézebb lenne követni, kitől mennyit vontak le addig és mennyit kell majd azután. Ráadásul az év közben módosított adók beszedésének ellenőrzése is jóval nehezebbé válhat.

Amennyiben az adókat –  még az eredeti tervek szerint – július 1-vel szeretné a Fidesz radikálisan csökkenteni, akkor az éves adókra, így például az szja-ra is, vonatkozó törvénymódosításokat legkésőbb május 15-éig, vagyis 45 nappal hatályba lépésük előtt ki kell hirdetniük – figyelmeztet Angyal József adószakértő. E határidő teljesítése pedig szerinte teljesíthetetlennek tűnik, mivel a parlament először várhatóan május közepén ül össze. Kisebb változtatásokra, mint például a gépkocsiadó második féléves adójának eltörlésére lát esélyt a szakértő, hozzátéve, ez is egy módja lenne az adócsökkentésnek. Meggyőződése azonban, hogy az olyan „különleges” adók, mint az eva és az ekho megszüntetése, az adórendszer egyszerűsítését, a legális adóelkerülést és a feketegazdaság elleni küzdelmet egyszerre szolgálnák. Szerinte ugyanis jelenleg az evások jelenleg nem érdekeltek a számlagyűjtésben, hiszen nem kell költséget elszámolniuk. Ez azt eredményezi, hogy vagy nem kérnek számlát, így az eladónál adózatlan bevétel képződik, vagy nem a saját nevükre kérnek, akár 10 százalékos jutalékért cserébe.

Más szakértők szerint azonban az eva és az ekho kulcsának folyamatos emelésével, illetve az egyéb adók és járulékok egyidejű csökkentésével évek múlva már valóban nem érné meg evásnak, illetve ekhósnak lenni. Az adónemek jelenlegi megszüntetése viszont csak a feketegazdaságot erőstené.

Az egyszerűsített vállalkozói adó és az ekho létjogosultságáról és az e két adónemből befolyó bevételekről jövő heti cikkünkben lesz szó.