Kutatják a kkv-kban rejlő lehetőségeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar és román határ mentén kkv-kutatás zajlik, melynek célja a térség vállalkozásai innovációs, együttműködési képességeinek, valamint nemzetköziesedésének vizsgálata. Az eredmények a régió gazdaság- és vállalkozásfejlesztési politikáit is befolyásolhatják.

2009 novemberében a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi székhelyű Fiatal Kutató Közgazdászok Egyesülete és a Temesvári Nyugat Egyetem együttműködésével kutatás indult a magyar-román határmenti térségben lévő kis- és középvállalkozások vizsgálatára. Az InCoDeSME elnevezésű projekt célja a Csongrád és Békés, valamint Temes és Arad megyékben székelő kkv-k működésének, innovációs és együttműködési hajlandóságának, aktivitásának feltérképezése, majd fejlesztési javaslatok megfogalmazása a szakpolitikai döntéshozók számára, valamint az eredmények széleskörű disszeminációja. A konzorcium munkáját és a kutatás sikerét a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar és Román Állam támogatja. A projekt első időszakában elkészültek azok a szakirodalmi és állapotfelmérő tanulmányok, amelyek összegzik a külföldi tapasztalatokat és megalapozzák a kérdőíves kutatást.

Jelenleg a román és a magyar megyékben egységes kérdőíves felmérés zajlik, amely a vállalkozások innovativitását, együttműködési készségeit és nemzetköziesedését kutatja, és a munka a tervek szerint egy hónapig tart. A végleges eredmények bemutatása, megismertetése a térség vállalkozásfejlesztési, innovációs és önkormányzati szakembereivel, illetve az érdeklődő vállalkozókkal, kutatókkal egy novemberben tartandó workshopon valósul meg, ahol a résztvevők CD könyv formájában is kézhez kapják a tanulmányokat. A kutatócsoport tagjai arra számítanak, hogy a megbízható kutatási adatok, eredmények hatására a későbbiekben a tényleges problémára irányuló határon átívelő fejlesztési programokat, akciókat lehet végrehajtani, emellett vélhetően hozzájárul a román-magyar határ mentén működő kkv-k, kutatási szervezetek és vállalkozásfejlesztési intézmények együttműködésének erősödéséhez, a térségen belül keletkező és hasznosuló innovációk megvalósulásához.