11 ezer embert rúg ki az E.On 2015-ig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az E.On német energetikai óriáscég megszüntet 11 ezer állást, ebből 6 ezret Németországban, 5 ezret pedig külföldön. Az E.On Hungária Zrt.-nél még nem tudják, hogy a döntés milyen hatással lesz Magyarországra.

Szerdai német sajtójelentések szerint a Magyarországon is érdekelt vállalat hónapokig tartó vita után állapodott meg a németországi szakszervezetekkel a létszámleépítésről. Az egyezség értelmében elbocsátás helyett mindenekelőtt a korengedményes nyugdíjazás jogintézménye révén csökkentik a létszámot.

Azok számára pedig, akik nem tudnak nyugállományba vonulni, létrehoznak egyebek között egy olyan társaságot, amely korlátozott idejű munkaviszonyt kínál, és továbbképzésekkel, valamint munkaközvetítői és egyéb szolgáltatásokkal segíti a lehetőséggel élő dolgozókat az elhelyezkedésben.

A 2015-ig tartó leépítés során a jelenleg 85 ezer főt foglalkoztató vállalat alkalmazotti létszáma 11 ezerrel csökken. A cégvezetés számításai szerint a létszámcsökkentéssel a költségek éves szinten 1,5 milliárd euróval 9,5 milliárdra csökkennek. Arról nem szólnak a sajtóhírek, hogy a Németországon kívül megszüntetni tervezett 5 ezer munkahellyel kapcsolatban milyen elképzelések formálódnak.

A vállalatot elsősorban azért kell átalakítani, mert Németországban a kormány egy tavalyi döntése értelmében 2022-ig leállítják mind a 17 atomerőművet, a létesítmények többségében pedig az E.On meghatározó tulajdonos és az üzemeltető. A német cég Magyarországon energiatermeléssel, áram- és gázszolgáltatással, valamint földgáz-kereskedelemmel foglalkozik.

Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek azt mondta, még nem tudni, hogy a döntés milyen hatással lesz Magyarországra.