Felcsúton látogatja Orbánt a CBA-vezér

Felcsúton látogatja Orbánt a CBA-vezér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár személyesen ismeri Orbán Viktort, és egyetért a kormány politikájával, valamint a Fidesz céljaival Baldauf László, a CBA elnöke tagadja, hogy finanszírozták volna a párt kampányát, vagy hogy ők sugalmazták volna az üzletláncnak kedvező politikai döntéseket.

Nem cégvezetőként, csak magánemberként állt ki Orbán Viktor és a Fidesz mellett a CBA elnöke, Baldauf László, aki erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt. Mint elmondta, ebben nincsen semmiféle olyan befolyásolási szándék, mint amilyet sokan szeretnének belelátni. "Kereskedőként a mindennapokban egy dolgot tartok szem előtt, mégpedig azt, hogy a vevő a király és az ő alázatos kiszolgálása a legfontosabb feladatom, függetlenül attól, hogy ki melyik párttal szimpatizál. Ez mindenkinek a magánügye. Van olyan vevőnk, aki gratulál nekem és van olyan is, aki nem ért velem egyet, de azért hozzánk jár vásárolni, mert szereti a CBA-t" - mondta Baldauf, aki emellett hangsúlyozta, 1989 óta nagy tisztelője Orbán Viktor miniszterelnöknek, és személyesen is ismeri őt, sőt, Felcsúton meg is szokta látogatni.

A CBA elnöke viszont tagadta és tévedésnek nevezte, hogy a CBA finanszírozta volna a Fidesz kampányát, és mint mondta, soha nem is volt párttag sem. Baldauf László ennek ellenére egyetért a kormány politikájával és az általa követett iránnyal, és maga is úgy vélte, ezt a félévet át kell vészelni. "Ahogy a miniszterelnök úr is fogalmazott: viharkabátra, esernyőre lesz szükség" - mondta, hozzátéve, hogy a CBA az év elején végrehajtott egy ötszázalékos béremelést, ami annyit jelent, hogy a CBA-központban körülbelül havonta 25 millióval megnövekedtek a kiadásaik, ami éves szinten háromszázmilliós pluszt jelent a cég számára. "De egyetértek a kormányzat döntéseivel, hiszen ha például a devizaadósok számára nem nyújtottak volna mentőövet, akkor mindnyájunknak hosszabban elnyúló nehézségekkel, csökkenő vásárlóerővel kellett volna szembenéznünk" - magyarázta Baldauf.

Mint ismert, a 2010-es választások idején felbukkant "Ítéletidő 2010. április 11.” feliratú óriásplakát nem volt más, mint a CBA magazin IX. évfolyam 4. számának címlapja. A magazinban Baldauf László köszöntőjében a következőket írta: „Azt hiszem, rengetegen - sok millióan - vannak hozzám hasonlóan, akik visszaszámolva várják az április 11-i választásokat. Nem tűrhetjük tovább, hogy országunkat hazug, jellemtelen gazemberek vezessék, akik Magyarország számára jelentős visszafejlődést hoztak. Az elmúlt időszakban már elkezdődtek a felelősségre vonások, azaz sok, jelenleg kormányon lévő politikusra minden bizonnyal ítéletidő vár. Az iránymutatásom által elkészült címlap erre utal.”

"Nem sugalmaztunk a kormányak semmit"

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat több döntése (az Erzsébet-utalványok bevezetése, plázastop) a hazai üzletláncoknak, köztük pedig a CBA-nak is kedvez, Baldauf azt mondta: "sugalmazni soha nem sugalmazunk semmit. Ha a kamarán, illetve érdekvédelmi szövetségeinken keresztül megkeresnek bennünket, örömmel elmondjuk a véleményünket. Ezekkel a döntésekkel egyetértettünk, hiszen elsődleges, hogy a magyar vállalkozókat a saját hazájukban helyzetbe kell hozni, úgy, ahogy ezt tőlünk nyugatabbra is teszik."

A CBA elnöke elmondta, szerinte a legfontosabb az lenne, hogy Magyarországon is olyan egészséges élelmiszerkereskedelmi szerkezet alakuljon ki, mint a fejlett nyugat-európai országokban, ahol forgalmi adatok alapján az első nyolc-tíz élelmiszerlánc mind hazai.

©

Annak ellenére, hogy működnek CBA-üzletek az országhatárokon túl is, Baldauf tagadta, hogy multinacionális vállalat lennének. "A közép-európai piacon úgy vagyunk jelen, hogy együttműködési megállapodásunk van azon országok bizonyos kereskedőivel, azaz nem leányvállalatokról, hanem együttműködőkről van szó. Mi alulról szövetkeztünk, összeálltunk kiskereskedők és létrehoztunk valamit" - magyarázta. Ez szerinte azért is fontos, mert úgy véli, a hazai szegénységet csak a hazai vállalkozások tudják felszámolni, mert egy multitól nem várható el, hogy szociálisan érzékeny legyen más országok problémái iránt.

Bár a CBA-nak nem sikerült megvásárolnia a Corát, Baldauf László azt mondta, szerinte lesz még olyan nagy kereskedőlánc, amelyet eladásra fognak kínálni. "Látok olyan láncot, amelyik nem csinálja jól a dolgokat" - jelentette ki, ám nem mondott konkrét neveket.

Zrt.-vé alakul a CBA

Elmondása szerint a CBA a közeljövőben zártkörű részvénytársasággá fog átalakulni, mert ha a meglévő ezer bolt egy közös részvénytársaságként működne, akkor megszűnne a mostani szétaprózottság, az üzletek működését pedig a központban tevékenykedő menedzserek irányítanák, ez pedig kisebb vezetőgárdát is eredményezne. "A cél tehát egyértelmű, előbb vagy utóbb egy nagy vállalattá kell átalakulnunk. Közben szép lassan azoktól a kollégáktól is megvásároljuk a boltokat, akik nyugdíjba mennek, és nincs aki a családban továbbvigye az üzletüket" - mondta Baldauf László a CBA jövőjéről.

A CBA és a csempészési ügybe és vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsolatáról Baldauf azt mondta, átverték a kollégáit, majd amikor az elnök tudomására jutott, hogy milyen szervezetet támogat az üzletlánc, leállíttatta az együttműködést, ám addigra már késő volt, megkötötték a támogatási szerződést. Elmondása szerint a fő probléma az volt, hogy az alapítvány vezetői különféle ürügyekkel egy év alatt lehívták az öt éves támogatásra szóló teljes összeget.

"Azóta vizsgálatok is voltak az adóhatóság és a rendőrség részéről, de tisztázódott, hogy a kollégáim semmiféle szabálytalanságot nem követtek el, az ügyet lezárták. Bár nekünk mindez komoly presztízsveszteséget okozott, de tanultunk belőle" - mondta a CBA-elnök a Népszabadságnak. "Addig ugyanis lényegében bármelyik tagvállalkozásunk szabadon adhatott bármely alapítványnak pénzt, ezt a gyakorlatot akkor teljes egészében megszüntettük, azóta csak központi engedéllyel van erre mód."