Gazdasági hídfőállások épülnek a határokon túl

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kolozsvár után Nagyváradon nyitotta meg a Wekerle terv hídfőállásaként működő második irodáját pénteken a Kárpátok Régió Üzleti Hálózat (KRÜH).

A kormány még nem fogadta el, de már épül a Wekerle tervhez kapcsolódó intézményhálózat. A várhatóan még idén a kormány elé kerülő Wekerle terv a magyar gazdaság határon túli növekedési stratégiáját fogalmazza meg, az irodahálózat ezek megvalósítását segíti, irányítására Radetzky Jenőt nevezte ki miniszteri biztossá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter − mondta a Napi Gazdaságnak Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az üzleti hálózat irodáinak száma idén 11-re emelkedik, az egységek célja, hogy a határokon átnyúló, magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknak szakmai segítséget nyújtsanak. Egy erdélyi irodában a vállalkozók nemcsak anyaországi, hanem szerbiai, szlovákiai, ukrajnai és horvátországi lehetőségekről is tájékozódhatnak. Szatmáry szerint a határon átnyúló pályázati források is bővülhetnek, a kormány emellett bankokkal tárgyal arról, hogy a Széchenyi kártya vagy egy ahhoz hasonló hitelkonstrukció miként állhatna a határon túliak rendelkezésére.