Bespájzolt itthon az E.ON

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Készen állnak a téli időszakra az E.ON Földgáz Storage Zrt. földgáztárolói, hamarosan befejeződik az idei télre lekötött 2,2 milliárd köbméter földgáz betárolása - írja a Világgazdaság.

A társaság négy tárolójában rendelkezésre áll a gázkereskedő cégek által lekötött kapacitásnak megfelelő mennyiség, és az E.ON technikailag készen áll arra, hogy az igények szerint kitárolja - közölte a VG.

A kereskedők az idei téli időszakra 30 millió köbméteres napi kitárolási csúcsot kötöttek le – mondta a társaság elnöke, Axel Wietfeld. Az E.ON Földgáz Storage naponta több mint 50 millió köbmétert képes kitárolni, ami egy hideg téli napon akár Magyarország földgázfogyasztásának 50 százaléka.

Az E.ON Földgáz Storage négy jelenlegi tárolója – a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti – összesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének, így a földgázkereskedő cégeknek is.

A társaságnak több mint 10 kereskedő partnere van, közülük a legjelentősebb az E.ON Földgáz Trade, amelytől a megrendelése 60 százaléka származik. Ugyanakkor évről évre nő a külső partnerek száma is a szabad földgázpiac kiteljesedésével.