Ki jár jól a 2013-as adórendszerrel?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jövőre egy sor újdonság bukkan fel az adórendszerben, ennek kevesebben örünek, mint amennyien bosszankodnak. A Napi Gazdaság Online összegyűjtötte e legfontosabb adóváltozásokat.

Sikerként értékelhető, ha egy vállalat, munkavállaló helyezte nem romlik. Az idősebbek mellett a gyedről, gyesről visszatérők, a tartósan munkanélküliek és a pályakezdők után is jelentős kedvezményt kaphat a munkaadó a munkahelyvédelmi akcióterv keretén belül. Akár a teljes szochót megspórolhatja, a program három évre ad kedvezményt – írja a Napi Gazdaság Online.

Nyerő lehet még a kiva, illetve a tételes adó alkalmazása is. Itt azért komoly számtant kell végezni, hogy a cégvezető helyes döntést hozzon. A tételes adónál viszonylag egyszerű a helyzet, hatmillió forint alatti - de nem túl alacsony - bevételnél megéri, ha a vállalkozásnak nincs költsége. A kivánál nagyot akkor lehet kaszálni, ha a kiadások zöme bérre megy el.

A közműcégek új adónemet, az energiaellátók pedig kövér emelést kapnak januártól. Az iparűzési adó tulajdonképpeni sávossá alakításával a tanácsadók szerint a kisebb árréssel dolgozó, rosszabbul gazdálkodó cégek járnak igazán rosszul.

A munkavállalók egy része jobban jár jövőre, hiszen a szuperbruttót végleg kivezetik a rendszerből. Havi 190 ezer forint felett jár ez adócsökkenéssel, az alatt nem változik semmi.

További részleteket itt lehet olvasni.