Hadijelentés a cégvilágból: tavaly száz cég közül négy bedőlt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt három évben (2009-2012) folyamatosan és nagymértékben nőtt a cégbedőlések aránya, és ez a trend 2012-ben is folytatódott. A múlt évben 4,07 százalékos cégbedőlési arány jellemezte a magyar cégvilágot, azaz átlagosan 100 cégből több mint négy 1 év alatt fizetésképtelenné vált. Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar a legkockázatosabb.

A fejléc szövege

Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi Country Managere elmondta, hogy szerződéskötés előtt minden szektorban elengedhetetlen a fizetési szokások alapos vizsgálata, mivel ha egy partner másoknál általában nagy késéssel egyenlíti ki számláit, akkor feltehetően minden számlát késve fog fizetni. A Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból jól látszik, hogy sajnos a fizetési késedelmek nőnek, és 2012-ben amennyiben egy cég késedelembe esett számlái kifizetésével, akkor átlagosan 23 nappal később teljesített csak.

Míg a cégalapítási kedv 2010-ről 2011-re 3,45 százalékkal növekedett, addig 2012-ben jelentősen visszaesett, és több mint 20 százalékkal kevesebb új vállalkozás alakult. Ilyen kevés új vállalkozást évek óta nem jegyzetek be, 2010-ig stabilan évi 50 ezer cég jött létre, azonban 2012-ben ez a szám 40 ezer körülire csökkent. Magyarországon 2012 végén közel 562 ezer társas vállalkozás működött, több mint 2011 végén – derül ki a PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltatást is üzemeltető Bisnode csoport elemzéséből.

Évről évre nő az aktív cégek szám, a növekedés azonban egyre kisebb mértékű, és várható, hogy hamarosan csökkenésbe fordul. Tavaly számos olyan jogszabályi változtatás is történt, melyek inkább megnehezítették, mint megkönnyítették a cégalapítást. Ennek is betudható, hogy a cégek száma az elmúlt évben nem emelkedett olyan jelentősen.

Egyre több iparágban már csökken a működő cégek száma. 2011-ről 2012-re a legnagyobb mértékben az építőiparban volt ez tapasztalható, azaz a szektorra jellemző magas felszámolási számot már nem tudta ellensúlyozni a cégalapítások száma. Még mindig növekszik azonban a szolgáltatásokkal foglalkozó cégek száma, és 2011-ről 2012-re 4,55 százalékos cégszám növekedés történt a szektorban.

Az építőipar és a papíripar ül legtovább a pénzen

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül van. Mindössze az építőipar és a papíripar lóg ki sorból, itt ugyanis 40 nap feletti határidőket szabnak a szektor szereplőinek: az építőiparban 42 napos határidőre kellene az iparágba tartozó cégeknek számláikat kifizetni, a papíriparra pedig 46 napos átlagos fizetési határidő jellemző. Amennyiben a tervezett törvényt elfogadják, mely szerint 30 napos fizetési határidőt engedélyezhetnek maximum a számlakiállítók, ennek a két iparágnak fogja okozni a legnagyobb nehézséget az új rendelet. A lánctartozások miatt ugyanis valószínűtlen, hogy ezek a szektorok hamarabb tudnak majd fizetni, így rövidebb határidő esetén feltehetően a fizetési késedelmek fokozódnak majd.

Ma átlagosan csupán a számlák 56 százalékát fizetik határidőben a cégek, ezért sajnos a magyar cégeknek számláik közel felénél egy napnál nagyobb késedelemmel kell számolniuk. Ez az érték az elmúlt időszakban javult, mivel 2011-ben csupán a számlák 52 százalékát fizették időben a vállalkozások. Ez azonban nem feltétlenül jelzi a fizetési morál javulását, hanem egyre többen szabnak szigorúbb fizetési feltételeket, és csak akkor teljesítenek, ha már a fizetés megtörtént.

Továbbra is nagy a bedőlési arány

A fizetésképtelenségi eljárások száma továbbra is növekedett, a tavalyelőtti csúcs, 16 százalékos emelkedéshez képest, a felszámolási eljárások száma azonban most „csak” 12 százalékkal lett magasabb. Az idei csúcsot a végelszámolások esetszáma állította fel, hiszen több mint 20 százalékkal emelkedett 2011-hez képest. A csődeljárások esetében  kismértékű csökkenés volt tapasztalható, közel 3 százalékkal kevesebb ilyen típusú eljárás indult 2012-ben, mint 2011-ben.

A múlt év elején még jóval magasabb volt a felszámolási eljárások száma, mint 2011 azonos időszakában, a tavalyi év végére azonban már a 2011-es érték alá csökkent. Négy éve, 2008-ban még 2,33 százalékos bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) volt jellemző a hazai vállalkozásokra, mára ez az érték már elérte a 4,07 százalékot. A válság elején 100 cégből átlagosan kettő vált egy év alatt fizetésképtelenné, mára ez a szám már négy. 2008 és 2012 között gyakorlatilag lineárisan nőtt a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya. A legnagyobb ugrás a válság kezdete után (2008-2009 fordulóján) volt, azóta évente átlagosan 0,4 százalékponttal nőtt a bedőlési arány.

Az építőipar negyedik éve, 2009 óta áll az első helyen – 6,74 százalékos értékkel – a legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparágak TOP10-es listáján, pedig 2008-ban még a legkockázatosabb 10 szektorban sem volt benne akkori 1,23 százalékos bedőlési arányával. A 2012-es év nagy meglepetése, hogy az Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazata ilyen sokat esett vissza, míg 2011-ben a 9. helyet foglalta el a listán, most a 3. lett. Szintén sokat romlott az Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása szektor helyzete.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkezők listáján három új belépő van. Az elmúlt 2010-ben és 2011-ben még nem szerepelt a listában a vegyipar, a gépipar és kommunális tevékenységet végző cégek, mára azonban felkerültek a legkisebb bedőlési arányú iparágakat tartalmazó listára. Emellett bizonyos iparágaknak idén sikerült jelentősen lefaragniuk bedőlési arányukból, ami utalhat az egyes iparágak enyhe stabilizálódására. A vegyipar, a bányászat, a fémalapanyag és gumitermék gyártás, valamint a textilipar bedőlési aránya jelentősen csökkent 2011-ről 2012-re.

Mi várható 2013-ban?

A főváros cégeinek helyzete jelentősen romlott 2012-ben, mivel a vállalkozások bedőlési aránya is sokat nőtt, illetve az átlagos fizetési késedelem is emelkedett. Mivel itt tevékenykedik a legtöbb cég, ezért sajnos a romló adatok nem sok jóra utalnak. Bizakodásra az adhat okot, hogy a harmadik negyedévben lecsökkent a felszámolások száma. Remélhetőleg a fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenése már a stabilizálódás jele, és ahogy néhány megyében jelentősen csökkent a bedőlési arány, úgy fog más területeken is javulni a helyzet. Mint ahogy a cégalapítások és az aktív vállalkozások száma is mutatja – a korábbi évekkel ellentétben – már nem nő gomba módra a vállalkozások száma, sőt 2013-ben már cégszám-csökkenést is várhatunk, hacsak nem történik olyan gazdaságpolitikai intézkedés, ami a cégalapítást ösztönzi. A cégszám-csökkenés önmagában nem jelent rosszat, sőt remélhetőleg egy kisebb, de stabilabb cégszerkezetet eredményez.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere azonban továbbra is alapos körültekintést javasol üzletkötés esetén, valamint minden eddiginél fontosabbnak tartja a megrendelők fizetőképességének folyamatos nyomon követését, azaz monitorozását.