Leállhat a termelés a Hankook-gyárban

Leállhat a termelés a Hankook-gyárban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem reagált érdemben a munkaadó a dolgozók béremelési javaslatára, ezért a Hankook rácalmási gumigyárában sztrájkbizottság alakult. A Hankook Tire meglepetéssel értesült a bejelentésről.

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország rácalmási gumigyárában, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja béremelési javaslatukat – tájékoztatta a vegyipari szakszervezet (VDSZ) csütörtökön az MTI-t. A cégvezetés meglepődött a bejelentésen, közlésük szerint az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

A érdekvédők közleménye szerint jövő keddig várnak, és ha akkor sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, 30 milliárdnál is nagyobb nyereségre készülő cégnél, a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést. Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi években viszonylag megfelelő egyeztetések folytak.

Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést - közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője. Hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek.

Szerinte a szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozóknak infláció plusz 6 százalékos emelést javasolnak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek.

©

A szakszervezet – a tavalyi évhez hasonlóan – sikeres időarányos eredmény esetén, nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteria keret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak.

A VDSZ elnöke szerint nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cégvezetés és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz. Ez egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva is barátságtalan kapcsolatban is érezhető – mondta.

Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország kommunikációs menedzsere az MTI érdeklődésére közölte: a Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. Mivel a vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, egyelőre nem tudják kommentálni a bejelentést.