Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"00abce03-7ea1-4c51-99c7-90ae15d48e64","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Akik nosztalgiával gondolnak az okostelefonok régi dicsőséges napjaira, no meg játszani is szeretnek, azok bizonyára érdeklődéssel fogadják azt a kis kézi számítógépet, amelyet az egykori Nokia N97 ihletett.","shortLead":"Akik nosztalgiával gondolnak az okostelefonok régi dicsőséges napjaira, no meg játszani is szeretnek, azok bizonyára...","id":"20250303_nokia-n97-elite-kezi-jatekkonzol-sugar-cubes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/00abce03-7ea1-4c51-99c7-90ae15d48e64.jpg","index":0,"item":"a2721a8e-8148-4827-a1b3-8cec4c090e7a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_nokia-n97-elite-kezi-jatekkonzol-sugar-cubes","timestamp":"2025. március. 03. 14:03","title":"Kézi játékkonzolként éled fel az ikonikus Nokia N97","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"223679ee-861f-492e-800e-215bedf9ad8d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A haladás lehetetlen kihívások nélkül, vagyis mielőtt sikerrel járnánk, előbb kudarcot kell vallanunk – mutat rá Adam Alter bestsellerszerző Lendülj túl a holtponton! című könyvében. Szerkesztett részlet a kiadványból.","shortLead":"A haladás lehetetlen kihívások nélkül, vagyis mielőtt sikerrel járnánk, előbb kudarcot kell vallanunk – mutat rá...","id":"20250302_Mi-koze-a-plafon-bamulasanak-a-sikerhez-Adam_Alter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/223679ee-861f-492e-800e-215bedf9ad8d.jpg","index":0,"item":"d72182bf-e508-4d27-9e2c-d4f619311bf9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250302_Mi-koze-a-plafon-bamulasanak-a-sikerhez-Adam_Alter","timestamp":"2025. március. 02. 19:15","title":"Mi köze a plafon bámulásának a sikerhez?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"584728b4-b919-4065-a0ab-f0e9c7179d96","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az Egyesült Államok április 2-án kezdődően vámokat vet ki a „külső” mezőgazdasági termékekre.","shortLead":"Az Egyesült Államok április 2-án kezdődően vámokat vet ki a „külső” mezőgazdasági termékekre.","id":"20250303_Trump-ujabb-a-mezogazdasagi-importra-kivetett-vamokat-iger-aprilis-2-tol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/584728b4-b919-4065-a0ab-f0e9c7179d96.jpg","index":0,"item":"776c3ac3-2bd2-4246-88f9-b1fed0940c0a","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_Trump-ujabb-a-mezogazdasagi-importra-kivetett-vamokat-iger-aprilis-2-tol","timestamp":"2025. március. 03. 21:34","title":"Trump újabb, a mezőgazdasági importra kivetett vámokat ígér április 2-től","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"413988f9-20aa-443f-9f8e-1ecf93504c37","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A klub új elnökség vállalta, hogy takarékos és racionális működésre tér át.","shortLead":"A klub új elnökség vállalta, hogy takarékos és racionális működésre tér át.","id":"20250303_szombathely-haladas-futballklub-kormanyhatarozat-orban-viktor-foispan-nbIII","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/413988f9-20aa-443f-9f8e-1ecf93504c37.jpg","index":0,"item":"25d64179-0281-4519-83cf-913195b5d8bb","keywords":null,"link":"/sport/20250303_szombathely-haladas-futballklub-kormanyhatarozat-orban-viktor-foispan-nbIII","timestamp":"2025. március. 03. 15:24","title":"„Köszönet miniszterelnök úrnak”: kisegíti a kormány a jelentős tartozással küzdő Haladást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2b78dc1d-2afd-44fb-8cde-f5182119ea60","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat elnyerő No Other Land (Nincs más föld) készítői arra használták a köszönőbeszédüket, hogy felhívják a világ figyelmét a palesztinok ellen irányuló etnikai tisztogatásra.","shortLead":"A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat elnyerő No Other Land (Nincs más föld) készítői arra használták...","id":"20250303_Az-Egyesult-Allamokat-kritizaltak-a-legjobb-dokumentumfilm-rendezoi-az-Oscar-galan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b78dc1d-2afd-44fb-8cde-f5182119ea60.jpg","index":0,"item":"aee7c635-86e7-4b7d-b236-c1da3c28a6af","keywords":null,"link":"/kultura/20250303_Az-Egyesult-Allamokat-kritizaltak-a-legjobb-dokumentumfilm-rendezoi-az-Oscar-galan","timestamp":"2025. március. 03. 17:18","title":"Amerikának is odaszúrtak a legjobb dokumentumfilm rendezői az Oscar-gálán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"74e0d126-52e0-4bc3-a8f7-b2661014a9c8","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ha nem lett volna elég az egyik baj, gyorsan jött a következő.","shortLead":"Ha nem lett volna elég az egyik baj, gyorsan jött a következő.","id":"20250303_Osszetort-autojuk-mellett-inteztek-varatlan-folytatas-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/74e0d126-52e0-4bc3-a8f7-b2661014a9c8.jpg","index":0,"item":"a945d063-8678-4cc6-babc-c03f8dfbf5a9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250303_Osszetort-autojuk-mellett-inteztek-varatlan-folytatas-video","timestamp":"2025. március. 03. 07:36","title":"Összetört autójuk mellett intézték a papírmunkát, amikor jött a váratlan folytatás – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"330cd1a2-65e2-42ab-a6b1-7147ecfb928a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Több fronton is ijeszteget a Fidesz frakcióvezetője, de nem igazán derül ki, hogy mely területeken várhatóak a szerinte “brutális” törvények. ","shortLead":"Több fronton is ijeszteget a Fidesz frakcióvezetője, de nem igazán derül ki, hogy mely területeken várhatóak a szerinte...","id":"20250302_Kocsis-Mate-Iszonyatosan-fajdalmas-brutalis-jogszabalyok-jonnek-keszuljon-fel-mindenki-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/330cd1a2-65e2-42ab-a6b1-7147ecfb928a.jpg","index":0,"item":"203b0e0b-d6fe-4f83-8a1a-7e6365a99d20","keywords":null,"link":"/itthon/20250302_Kocsis-Mate-Iszonyatosan-fajdalmas-brutalis-jogszabalyok-jonnek-keszuljon-fel-mindenki-ebx","timestamp":"2025. március. 02. 22:23","title":"Kocsis Máté: Iszonyatosan fájdalmas, brutális jogszabályok jönnek, készüljön fel mindenki","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c589d59-f4d0-45a7-b54a-1806f3ec7bf9","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Közelebb van a műholdas mobiltelefonálás, mint néhány éve látszott. Kína egészen eltérő technikával körözte le az amerikai Starlink rendszert – igaz, csak a világ egy részén. ","shortLead":"Közelebb van a műholdas mobiltelefonálás, mint néhány éve látszott. Kína egészen eltérő technikával körözte le...","id":"20250303_hvg-muholdas-telefonalas-huawei-starlink-kina-usa-elon-musk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c589d59-f4d0-45a7-b54a-1806f3ec7bf9.jpg","index":0,"item":"1bad5da5-9bf1-4aac-bb84-43c3c44f1363","keywords":null,"link":"/360/20250303_hvg-muholdas-telefonalas-huawei-starlink-kina-usa-elon-musk","timestamp":"2025. március. 03. 16:30","title":"Kína négy műholddal nyomná le a több ezerrel próbálkozó Musk-rendszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!
Tavaly szeptember óta egészen nagyszerű dolgokat állítanak elő a budapesti belváros egy kisebb hoteljének aljában, a biztató nevű Jacques Liszt felsőkategóriás kézműves pékségben. Az üzletbe betérők közül azonban vélhetően kevesen tudják, hogy a magyar és olasz sütőipari csodákat éjszakáról éjszakára egy kiugrott nagybanki jogász, egy művészettörténész és egy történész készíti – saját kezűleg. Ott voltunk, láttuk, kipróbáltuk.
Jacques Liszt, a pék. Persze nem francia, hanem magyar és olasz, nem is egyedül van, hanem négyen sütnek, sőt eredetileg nem is pék, hanem nagybanki ügyvéd – aki ma már virtigli sütőipari (nagy)mester. A Marriott Hotel mögötti kis látványpékségben este kilenc körül kezdődik az igazi élet, beindul a háromkemencés sütő és a három magyar–egy olasz felállású csapat reggel nyolcig előállítja Budapest egyik csúcskategóriájú sütőipari szortimentjét.
Ártatlan gyerekkori élményekből nőtt ki Budapest egyik legjobb olasz-magyar kézi péksége, olyan, amilyenből fél tucat sincs a városban, s amelyik a legmagasabban jegyzett vendéglátóhelyeket látja el kenyérrel, péksüteménnyel. A műhely arca Juhász Mihály – ő a logoban is szereplő Misi, a pék –, aki másfél évvel ezelőttig egy nagybank jogásza volt, igaz, a vége felé már inkább „másodállásban”. Köré épül az Apáczai Csere János utcai apró pékség, a cég logója is az ő profiljának sziluettje – a pékségben tulajdonostárs Gianni Annoni, az olasz gasztrobevándorló ötlete alapján. A pékséget Tamás „legalizálja”, aki az „igazi” pék a csapatban – nélküle nem is lehetett volni nyitni. Ő fordított utat járt be, előbb lett pék, utána végzett történész szakon.
Az olasz kapcsolat
Feltűnő a sok olasz pékáru, persze, hiszen olasz pék is dolgozik a műhelyben, Matteo, ő a művészettörténész. A 25 éves Matteo kifejezetten péknek jött Magyarországra Milánó mellől, amíg nem nyílt meg a Jacques Liszt műhely, a belvárosi Trattoria Pomo D’oro vendéglőben sütött. A trattoria Matteo átigazolása után természetesen stabil megrendelője a pékségnek – több más olasz vendéglővel együtt. Az olasz pékárukhoz olasz lisztet használnak, és más a kovász, más a kelesztés is.
A sütőmesterek este 9-kor magukra zárják a boltot és hamarosan indulnak a kemencék. A pékség húzótermékeivel, a kenyerekkel kezdenek, a saját kovásszal bedagasztott és formázott fehér, félbarna és barna, különféle magokkal és olívával, paradicsommal spékelt veknik ekkor már fél napja kelnek a hűtőben (nekünk az áfonyás-mogyorós ízlett talán a legjobban). Víz, liszt, saját kovász és só, más nincs egyik kenyérben sem. „Onnantól, hogy bedagasztjuk, 20 óra, mire kijön a kész kenyér – avat be Misi a technológiába.
A kenyerek után a grissinik, ciabatták és a baguette-ek sülnek meg, majd a péksütemények, a kalácsok, leveles sütik és pogik, sajtrudak sorjáznak a sütőkbe. Ezután előkészítik az esti kenyereket és máris reggel 8-9 óra van. „A kenyerek hozzávetőleg a teljes kínálat 40 százalékát adják, a többit a péksütemények és a sütik, torták” – mondja Horkay András, a pékség egyik tulajdonosa.
A sütés-főzés iránti affinitás von Haus aus megvolt, Misi a gyerekkorát Törökbálinton egy pékség, majd kocsma szomszédságában töltötte, de az igazi tanítómesterek a velük együtt lakó nagyi volt, aki még dolgozott a pékségben, meg a másik nagymama, aki a családi konyhát irányította. Bele is szeretett a fiú a konyhába és kipróbált nagyjából mindent, ami szembejött, könyveket szerzett be külföldről, azokból főzött egyre bonyolultabb recepteket, ám a fő csapás már a kezdetekben is a kenyér volt, amit akkor még igazi amatőrként az otthoni, lakossági sütőben készített. Kenyérkönyvtára 30-40, kizárólag külföldi – francia, angol és amerikai – kiadású példányból áll.
Egy magyar pék, egy olasz pék és a kenyerek
Fülöp Máté
„Lehetne-e itt főzni egyik este?” – tette fel a kérdést valamikor 2007 táján Misi a bátyja egyetemi baráti köréből ismert, akkor már a Tabáni terasz vendéglőt vezető Horkay Andrásnak (aki nem mellesleg a Central European Wine Institute – CEWI – boriskolát vezeti, és pár hete nyitott társaival sonkabárt a pékség mellett). Mivel akkor már a baráti kör viszonylag rendszeres megrendelő volt, és már túl voltak néhány egyetemista haveri bulifőzésen, Horkay nem vett zsákbamacskát, amikor egyik este Misi menüsorára szervezett száz körüli vendéget. A leendő banki jogász sorsa vélhetően nagyjából ekkor, a siker nyomán dőlt el, bár csak jóval később lett életvitelszerűen is pék.
Sokáig kettős életet élt Misi, a pék, aki nappal a gépezet rendes csavarjaként szorgalmasan termelte és védte egy osztrák nagybanknak a profitot, éjjel azonban kevert, dagasztott és sütött. Reggelente banki munkatársai elsőként kóstolhatták a még meleg éjszakai „termést”, ők voltak a tesztalanyok abban a folyamatban, ami aztán a felejthetetlen kakaós csigát, a sokféle különleges kenyeret, a ciabattát, a grissinit, vagy a baguette-et adja a városnak. „Már nagyon várták, hogy mikor próbálok ki egy-egy újfajta kenyeret, de nekem is sokat segítettek a tesztek” – idézi a banki kenyérszakértést. „Akkoriban úgy nézett ki egy napom, hogy este 6-7-ig a banki munka volt, utána hazamentem, kevertem, dagasztottam 10-ig, sütöttem hajnali 3-tól reggel 7-ig, majd mentem a bankba a friss kenyérrel.”
Jacques Lisztek sorakoznak
Fülöp Máté
Bár a banki jogászkodás még évekig megmaradt, de egyre inkább háttérbe szorult, a történet pedig sínre került és sorozatban jöttek a komoly megrendelések: a Budai Gourmet fesztivál, a Budai Borfesztivál és a CEWI is Misi kenyerét kínálta borkóstolóin, bortanfolyamain, majd további nagyon jó nevű vendéglátó helyek kezdtek sorakozni előbb a tudásért, később a kenyérért (a pékség ma olyan vendéglők és bárok szállítója, mint a Bock Bisztró, a Pomo D’oro, a Di Vino, La Rousse, a Drop Shop és paradox módon a Budai Pékség is).
A beruházás
Az Ibériai-félszigeten 18-20 hotelt működtető Zenit lánc egyetlen „külső” egysége a budapesti. A szálloda vezetése Gianni Annonira és társaira bízta az étel- és italszolgáltatás koncepcióját, amibe ők a pékséget is belerajzolták. A helyiség így adott volt a hotel épületében, a szálló 2012. júniusi nyitásával nagyjából egy időben félmillió forint jegyzett tőkével meg is alapították a Crust & Crumb Kft.-t, a pékcéget, amelynek tulajdonosai az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Misi és az Eat Consulting Kft., amely Horkay András, Gianni, valamint a más magyar magánszemélyek birtokában lévő CB Consulting Kft. tulajdona. A gépek beszerzése és felszerelése, valamint a bolt berendezése kicsit több mint három hónapig tartott, majd indulhatott szeptemberben a sütés. A beruházás összértéke 30 millió forintot tett ki.
Két évvel ezelőtt aztán tényleg komolyra fordult a történet, az akkori Borfesztiválon Gianni vetette fel először egy önálló pékség gondolatát, ami elsőre nem tűnt komolynak, de az olasz nem tágított, és társaival együtt 2012 őszén – komoly teszteléseket követően – megnyitotta az Apáczai Csere János utcai látványpékséget a Zenit Budapest Palace hotel aljában. „Akkorra már eléggé bele is fáradtam a rutinszerű banki üzemmódba” – azaz kifejezetten jókor jött az olasz ötlete. A kettős életnek ezzel vége is szakadt, Mihály teljesen szakított a banki léttel, feladta stabil, jól fizető állását, az új, fordított életformát azonban a szerelem ellenére is kifejezetten nehezére esett megszokni. „Az azonban már egyáltalán nem hiányzott, hogy leüljek egy íróasztal mögé és jogszabályokat olvasgassak és értelmezzek.”
A pékség mára kinőtt a hobbi státuszból, egyre inkább üzembe fordul, de még bőven növekedési szakaszban van. Ráadásul ez a piac még korántsem telített, minden tapasztalat azt mutatja, hogy növekszik az igény a felső kategóriás péktermékekre. Emellett a pékség jelenlegi kapacitásai is kezdenek elfogyni. „Ha valaki rendelni akar, csak két napra előre lehet” – veti közbe a társbefektető Gianni.
Misiék rá is fordultak a terjeszkedésre, legalábbis ami a kapacitásokat illeti, az üzletben a napokban állítottak üzembe egy nagyobb teljesítményű dagasztógépet és növelték a sütőteret is, valamint mintegy ötödével bővítették a kínálatot is, alapvetően leveles tésztákkal és süteményekkel. Az üzletben nemcsak pékárut, hanem kézi szörpöket, mézeket és lekvárokat, olívaolajakat is árulnak, és hamarosan jönnek a gluténmentes péktermékek is – Olaszországból, mert ezekre egészen speciális és szigorú egészségügyi és technológiai előírások vonatkoznak.
A grissinik vannak soron
Fülöp Máté
Az éttermek mellett gyorsan bővül a „civil” vásárlók köre, annak ellenére, hogy marketingre nem fordítanak különösebb energiákat, van egy Facebook-profiljuk, de leginkább a vásárlók – akik a forgalom majd’ felét hozzák – terjesztik a pékség hírét. Meg persze a volt banki kollégák, akikhez már nem jön az irodába a jóság, kénytelenek a pesti korzó mögé járni, ha nem akarnak lemondani Misi kenyereiről és sütijeiről.
Konok magyarok
A konok magyarok sorozatunk ötödik darabját olvasták. A „konok magyarok” akaratosak. Nehéz emberek, akik a fejükbe vették, hogy találmányukat, ötletüket, üzleti tervüket a válság, a kedvezőtlen hazai gazdasági klíma, a sokszor visszahúzó magyar mentalitás, környezet ellenére sikerre viszik. Akad olyan, aki már többször a földre került, külföldre kényszerült, de felállt, hazatért és újrakezdte, sikeres lett. Az első részben egy ízmestert mutattunk be, aki a hazai húsipar összeomlásakor épít vágóhidat. A második részben a budapesti piacot felforgató biofodrászról esett szó, a harmadik részben egy keramikusról, aki angol templomoknak, olasz villákba szállítja különleges csempéit. A negyedik részben három fiú állt össze, hogy a japán kertművészetet víz alá süllyesztő Amano Takashi USA-ban felkapott termékeivel szórja meg Európát.
Trump hivatala felkérte a pénzügyminisztériumot és a külügyi tárcát, hogy állítsák össze azon szankciók listáját, amikből az amerikaiak a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatok felélesztése érdekében engedhetnek.