Átlátszó: Milliárdokat osztott ki az NFÜ az Orbán-fogorvos érdekeltségeinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Dr. Bátorfi Béla szerencsenapja 2013. december 18-a volt. Aznap a miniszterelnök közvetlen irányítása alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség három különböző érdekeltségének ítélt meg százmillió forintokat. De előtte is, utána is kaptak bőven pénzt Bátorfi vállalkozásai: az Átlátszó számításai szerint 2,6 milliárdot 2012 közepe óta.

2,2 milliárd forint állami és EU-támogatás jutott az elmúlt másfél évben a miniszterelnök fogorvosa, dr. Bátorfi Béla nevéhez köthető cégekek – írta az Átlátszó.hu.

A pénzeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) keresztül fizették ki Bátorfi érdekeltségeinek, és a pályázatok többségéről az után döntöttek, hogy Orbán Viktor Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkáron keresztül közvetlen irányítása alá vonta az NFÜ-t.

A választás előtti héten a kormányzati tartalékból is részesült a fogorvos egyik cége: a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Kft. 400 millió forintot kapott "a központ működéséhez kapcsolódó megalapozó kutatásokra". A cég három tulajdonosa közül az egyik Bátorfi Béla, a másik Szűcs Lajos.

Ők ketten többször is pályáztak az NFÜ-n keresztül kiosztott támogatásokra, és 2012 közepe óta összesen 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatást nyertek el – írta az Átlátszó.

Az első támogatást, 5 millió forintot 2012. júniusban kapta a Bátorfi és Társa Fogászati Kft. "innovációs eredmények hasznosítására".

2013. márciusban közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg az NFÜ a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Kft.-nek önmaga és a Nemzetközi Allergiaközpont létrehozására. Ez a projekt idén nyár végén le is zárulhat.

2013. novemberben Bátorfi egy másik érdekeltségének, a Malév Air Tours Kft.-nek kedveztek 56 millió forinttal, amelyet "komplex fejlesztésre" költhetnek el. Ekkor már Orbán Viktor közvetlen irányítása alá tartozott a kifizető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

2013. december 17-én a Bátorfi-Szűcs-féle OTI Zrt. is kapott 173 millió forint támogatást ugyanezen az operatív programon belül.

2013. december 18-án az OTI Zrt. újabb 249 millió forinthoz jutott, de más operatív programból és más címen.

Szintén december 18-án a Malév Air Tourst is megtámogatták 137 millió forinttal, hogy utaztatás-ügyviteli portált hozhasson létre.

Szintén december 18-án ítéltek meg 248 millió forintot a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-nek.

Az Átlátszó számítása szerint a Bátorfi- és Szűcs-érdekeltségeknek 2012 közepe óta megítélt NFÜ-s pénzek végösszege 2,2 milliárd forint. A kormányzati tartalékból kiosztott pénzzel együtt pedig 2,6 milliárd forintra jön ki az összeg.