KDNP: A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást

KDNP: A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányülésen téma volt és el is fogadták a nagy boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatot. Be is nyújtják a KDNP-s törvénytervezetet még csütörtökön – közölte Harrach Péter frakcióvezető. Varga Mihály "véleménye egy vélemény" – reagált Harrach arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem ért egyet a javaslattal.

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – közölte Harrach Péter KDNP-frakcióvezető csütörtökön.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Hír Tv-nek azt mondta, nem támogatja a boltok vasárnapi zárva tartását. Szerinte, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, nem bölcs dolog azt korlátozni. "Az ő véleménye egy vélemény", a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket – reagált erre a KDNP-s politikus.

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet ma nyújtja be a KDNP – közölte Harrach Péter.

©

A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

A korábbi elképzelésben szereplő egyedi kérelmeket elbíráló bizottságra kormányrendelet adhat lehetőséget – jelezte a frakcióvezető. A rendelet lehetőséget adhat majd a nyitva tartásra a nagyünnepek előtti vásárlásoknál vagy üdülőhelyeken.

A KDNP többet akart

Most csak egy részét valósítják meg az eredeti kezdeményezésüknek, amely minden munkavállalóra érvényessé tenné a vasárnapi pihenőnapot, és kivételt a folyamatos munkavállalást igénylő, turisztikai célú üzletek területek jelentenének – mondta Harrach.

Megjegyezte: nem az ő dolguk lett volna, ennek a javaslatnak az előterjesztése, hanem egy működő, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, de mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért "keresztényszociális pártként felvállalták ezt a munkavállalók érdekében".

A törvénytervezet mellett szólalt fel Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta, nem igaz, hogy elbocsátásokat okoz az intézkedés, mert a kereskedelemben így is égető munkaerőhiány van.