Elszálló albérletárak – itt tiltakozhat miatta

Elszálló albérletárak – itt tiltakozhat miatta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzati és a piaci bérlakáshelyzet tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity szokatlan kampánya.

Mintegy ötven érdeklődő jelentkezett a Habitat for Humanity „fekete” ingatlanhirdetéseire – mondta el a szervezet a hvg.hu-nak. A hirdetések a hétvégén kerültek fel az ingatlanközvetítő oldalakra, és élhetetlen lakásokat mutatnak be. Így érthető, hogy a három napig a valódi hirdető neve nélkül futó hat hirdetésre mintegy száz kommentár és húsz telefonhívás is érkezett.

A fekete hirdetésekkel a Habitat a hazai bérlakáshelyzet tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet. A piacon a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett árak nehezítik az emberek helyzetét, az önkormányzati lakásoknál pedig a megfelelő védőháló hiánya teszi kiszolgáltatottá a bérlőket – áll állásfoglalásukban. Emlékeztetnek: egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki, ami súlyosan érinti azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők.

A Habitat for Humanity éppen ezért átfogó kormányzati reformot sürget a közvetlenül 600 ezer embert érintő probléma megoldására. A legszükségesebb intézkedéseket tartalmazó szakmai petíciójának aláírására pedig köztéri installációval, „fekete” ingatlanhirdetésekkel és online figyelemfelkeltő kampánnyal ösztönöz a szervezet.

A Habitat for Humanity Magyarország online elérhető petíciója három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.

A petíciót itt lehet aláírni: http://feketelakas.hu/

Hozzászólások