szerző:
Csurja Zsolt

Miközben a nem kiemelten támogatott sportágak versenyzői az elmúlt napokban remekeltek a kontinentális, illetve világbajnokságon, a dédelgetett labdarúgás visszazuhant az Eb-eufória előtti szintre. Van megoldás?

Sportgazdasági nagyító címmel tartott szakmai bemutatót Muszbek Mihály. A sportközgazdász nyolcvan oldalas, friss tanulmányában részletesen vizsgálja a futball gazdasági összefüggéseit. Ebből szemezgetünk.

Vissza a valóságba

A 2016-os Európa-bajnokságon elért nyolcaddöntő után sokan arra számítottak, hogy a válogatott tovább remekel, a legjobb magyar focisták jó pénzért külföldre igazolnak, az egyesületek pedig a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe jutnak. Egy évvel később, július végére mindhárom álom szertefoszlóban van.

Lehet, hogy a gazdaságpolitikában van illiberális út, de sportgazdasági értelemben közel 200 ország azonos méretű pályán, közös játékszabályokkal játszik. Nincs eltérő magyar út. Bezárt piac és gazdaság nem működhet.

-mondta Muszbek Mihály.

Nem nézik, és nem fizetik meg a magyart

Befektetett állami pénzben mindent visz, de eredményben messze elmarad az említett sportágaktól a magyar futball, ennek következménye az érdektelenség. Mind a szurkolók, mind a külföldi játékosügynökök részéről. Ezzel pedig sok pénzt hagynak veszni.

A televízióban egy-egy bajnokit csaknem kétszázezren néznek, a stadionokban alig van néző, tavaly átlagosan 2600-an voltak kint egy meccsen. A Magyar Labdarúgó Szövetség néhány éve a tízezres átlagot célozta meg, erre jelenleg esély sincs.

A három legnagyobb értékű magyar focista, Dzsudzsák Balázs Abu-Dzabiba, Nagy Ádám Bolognába, Nikolics Nemanja pedig Chicagoba szerződött, összesen 7,8 millió euróért. Összehasonlításképpen a francia balhátvéd, Benjamin Mendy egymaga 57,5 millió euróért költözött Monacóból Manchesterbe.

Nagyot zuhant a válogatott, rövid nyári kaland a kluboknak

A válogatott már most esélytelen a továbbjutásra a világbajnoki selejtezősorozatában, a világranglista 19. helyéről az 57. –re esett vissza. A nemzetközi kupákban pedig július végén a Videoton az egyetlen, még játékban lévő magyar klubcsapat. Így ez a pénzszerzési lehetőség is elúszni látszik. Pedig az Európai Labdarúgó-szövetség díjazása igen magas. A Bajnokok Ligája csoportköréért 2016-ban 12,7 millió euró, az Európa-ligában pedig 2,6 millió euró járt, és minden megszerzett pont és győzelem további kifizetést jelent. Ezek az összegek az idén is elkerülik a magyar klubkasszákat, ráadásul az ötéves szereplésre számított UEFA-együttható szám is alacsonyabb lesz. Ezt pedig az éves kupasorsolásoknál az egész labdarúgásunk megszenvedi. A koefficiens csökkenésével hátrébb sorolják az országot, és minél kisebb az érték, annál kevesebb csapat indulhat pénzt és szakmai elismerést szerezni a nemzetközi versenysorozatban.

Újratervezés

A TAO-pénzek új divatot hoztak a futballba: a versenyszektorral ellentétben nem pénzt szerezni képes szakemberekre van szükség, hanem olyanokra, akik a közpénzzel felduzzasztott helyzetben ügyesen költik el az állami juttatásokat. Muszbek szerint több változás vezethet a megoldáshoz. „A játékos-kereskedelemben exportképes magyar labdarúgókra van szükség, ehhez központosítani kellene az utánpótlásképzést. A marketingre a bevétel 3-4 százalékát kellene költeni, a beáramló közpénznek pedig szintén a piacépítést kellene szolgálnia, hogy a körítés megközelíthesse például a vizes világbajnokságon látottakat.”- ajánlotta Muszbek, megjegyezve: így a futball elérné az igazi célját, a szurkolók szórakoztatását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Orbán haragszik a sportvezetőkre

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV