Megtiltotta az MNB egy biztosító működését

Megtiltotta az MNB egy biztosító működését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A minimális tőkeszükséglet sem volt meg az egyesületnél, az MNB újra megtiltotta, hogy biztosítási szerződéseket kössön.

Visszavonta a Dimenzió egyesület tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank – közölte a felügyeletet ellátó jegybank. A biztosító működését ismételten tiltja meg az MNB, mivel hiányzik a minimális tőkeszükségletet fedező alapvető szavatoló tőkéje.

A Dimenzió egyesület nem köthet új biztosítási szerződést, a meglévőket nem hosszabbíthatja meg, és azok kötelezettségeit sem növelheti. A jelenleg szerződésekből eredő kötelezettségeket ugyanakkor az engedély visszavonása után is teljesítenie kell.

A jegybank a biztosítottak érdekeinek védelmében egyúttal a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felügyeleti biztosokat bízta meg a Dimenzió szerződésállományának átruházásával, illetve az intézmény működtetésével.

Az ismételt visszavonásra azért volt szükség, mivel idén május 24-én egy jogerős bírósági döntés felfüggesztette az MNB tavaly novemberi, erről szóló határozatának a végrehajtását. A jegybank ezután helyszíni ellenőrzésen vizsgálta azt, a Dimenzió tőkehelyzete megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

A jegybank azt is közölte: a Dimenzió egyesület ügyfeleinek az állományátruházás kapcsán most nincs teendőjük, megtakarításaik rendelkezésre állnak. A folyamatról a PSFN tájékoztatást nyújt, s annak lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld nekik. Ha egy ügyfél úgy dönt, az állomány-átruházás alatt is átléphet egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy visszavásárolhatja életbiztosítási szerződését. Az egyes ügyfelek személyes érdekei eltérők lehetnek, így célszerű a döntés előtt tájékozódni (pl. a visszavásárlás, átlépés anyagi terheiről, az adókedvezmény alakulásáról) – áll a közleményben.

Idén februárban a CIG Pannónia Életbiztosító és a Pannónia Nyugdíjpénztár konzorciuma nyerte a Dimenzió biztosítási állományának átruházására kiírt tendert. Az akkori döntés szerint a halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítási állomány legnagyobb része a Pannónia Nyugdíjpénztárhoz került volt, az életbiztosítási járadékos állományt pedig a CIG Pannónia vehetné át.

Hozzászólások