Drágulnak a tejtermékek, már karácsonyi vajhiánnyal ijesztgetnek

Drágulnak a tejtermékek, már karácsonyi vajhiánnyal ijesztgetnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem tartják kizártnak a szakértők, hogy az év végére kifogynak a boltok a vajból, annyira nagy lehet az európai tejhiány.

A tejföl és a vaj ára mintegy 10 százalékkal, a többi tejtermék ára pedig körülbelül 5-7 százalékkal emelkedhet szeptember elsejétől – mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor.

2019-től a tartós tej áfája 5 százalékra csökken, így januártól olcsóbb lehet a tej, addig azonban nagyobb áremelkedés jöhet.

Jelentősen csökkent ugyanis a tejtermelés. Növelni kell az átadói árakat, mert a termelők magasabb összegeket kérnek el a nyers tejért. Emellett júliustól folyamatosan emelkedett az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát okoz a tejfeldolgozó iparnak.

A szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy az európai tejhiány miatt karácsonyig akár ki is fogyhatnak a boltok a vajból. Emiatt további áremelkedés is lehet. Az Európai Bizottság adatai szerint a nagykereskedelemben már most is 19 százalékkal drágábban kapható a vaj, mint egy éve.

Hozzászólások