szerző:
Lengyel Miklós

Ezermilliárd dolláros üzletet akar Kínával az elkövetkező húsz évben a repülőgépeket gyártó amerikai óriás, mely az Egyesült Államok legnagyobb exportőre. Szóval van vesztenivalója a Peking és Washington között dúló kereskedelmi háborúskodásban.

„Nekünk létérdekünk a szabadkereskedelem” – fogalmazta meg a helyzetet a Boeing alelnöke, aki a South China Morning Post tudósítójának nyilatkozott. „Ezért közvetíteni próbálunk Donald Trump és Hszi Csin-ping között. Közben pedig tovább folytatjuk óriási üzemünk építését Kínában.” Csöcsiang tartományban Zhoushan (Zsousan) városában épül a Boeing első nagyüzeme külföldön. Jövőre már piacra kell kerülnie az első Kínában gyártott Boeing gépnek. A Mennyei Birodalom hamarosan a világ legnagyobb légi piaca lesz – megelőzve az Egyesült Államokat.

Hogy adjunk el több ezer Boeing gépet Kínának a kereskedelmi háború kellős közepén?

Ez a Boeing dilemmája, mely nem is kicsi. Miközben Trump ostorozza a kínaiak nyomulását az amerikai technológia megszerzésére, aközben a Boeing üzleti alapon juttatja ehhez hozzá kínai partnerét. Jelen esetben az állami Commercial Aircraft Corporationt. A Boeing nem véletlenül ilyen nagyvonalú: európai vetélytársa, az Airbus ott liheg a nyakában. A kínaiak pedig vidáman üzletelnek azzal az Európával, melyet szintén kínosan érint Trump America First politikája. Ez kiderült Brüsszelben, ahol az Európa–Ázsia-csúcson Li Ko-csiang miniszterelnök vígan tárgyalt Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal. A Xiamen Airlines pedig Airbus gépekkel kívánja felváltani 170 Boeing gépből álló flottáját. Ezért is tartja fontosnak a Boeing-alelnök, hogy mielőbb elkezdje gyártani a Boeing 737-es gépeket a közös gyár Csöcsiang tartományban. Akkor ugyanis már a Boeing gépek hazai terméknek számítanak.

Kína első import expója

Kína a világ legnagyobb exportőre, de a második legfontosabb importőre is. Vagyis mindenki csakis a saját kárára negligálhatja az 1,4 milliárd lakosú piacot. A Boeing vezérkara ezt már réges-régen megértette. Ezért szeretnék, ha Donald Trump is belátná. Maga Hszi Csin-ping elnök nyitja meg az expót Sanghajban – jelentette be a kínai kereskedelmi miniszter helyettese. Aki a China Daily tudósítójának elmondta: 12 állam díszvendég lesz a nagy Sanghaj import expón.

Magyarország az egyik díszvendég

Brazília, Egyiptom, Németország és Oroszország mellett Magyarország is a díszvendégek között lesz Sanghajban. Ez nyilvánvalóan elsősorban a jó diplomáciai kapcsolatoknak tulajdonítható, hiszen hazánk gazdasági jelentősége aligha mérhető össze Németországgal vagy Oroszországgal. A kínaiak azonban jó diplomáciai érzékkel megpróbálnak valamiféle egységfrontot létrehozni Trump kereskedelmi háborújával szemben. Ezt a célt szolgálta Li Ko-csiang miniszterelnök európai körútja és Abe Sinzo japán miniszterelnök látogatása Pekingben. A világ második és harmadik legerősebb gazdasági nagyhatalma titokban állítólag arról tárgyal, hogy a kínaiak is beléphetnének a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetbe. Trumpnak – hatalomra kerülése után – első dolga volt megfúrni az egyezményt. A japánok mégiscsak létrehozták 11 résztvevővel. Abe Sinzo felajánlotta Nagy-Britanniának: a Brexit után lépjen be ide. Ha Kína is belépne, akkor ez lenne a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete. Ez még odébb van.

Novemberben Hszi Csin-ping elnök tárgyal Donald Trumppal a G20-csúcstalálkozón Argentínában. Csodákra senki sem számít, de nemcsak a Boeing próbálja meg lebeszélni Trump elnököt a kereskedelmi háború folytatásáról. A Szilícium-völgy informatikai óriásai legalább ennyire érdekeltek a hatalmas kínai piacban. Ők is elmondhatják azt, amit a Boeing alelnöke büszkén hangsúlyozott: szinte nincs olyan termékünk, amelyikben ne lenne kínai alkatrész. A világ lélegzet-visszafojtva figyeli a két óriás csatáját, amely az egész globális gazdaságot megrendítheti. Trumpot persze kizárólag Amerika érdekli, de mi van, ha az olyan óriások, mint a Boeing is ráfáznak a nagy amerikai-kínai kereskedelmi háborúra? (via South China Morning Post, China Daily)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

A Doktor díja

A Doktor díja

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző