Egész jövő héten sztrájkolhatnak egy oroszlányi üzemben

Egész jövő héten sztrájkolhatnak egy oroszlányi üzemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az autóipari beszállító cégnél szerdán már tartottak egy kétórás, figyelmeztető munkabeszüntetést. A munkáltató ajánlatának dupláját kérik.

Ahogy korábban megírtuk, az 1200 főt foglalkoztató oroszlányi cégnél, a Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél is sztrájkkal indult a szerda – akárcsak a Hankooknál, amely később új bérajánlatot adott a dolgozóinak.

A Westcast munkavállalói 9 és 11 óra között nem vették fel a munkát, hogy jelezzék: elégedetlenek a cég által kínált béremelési javaslattal.

A Napi.hu azt írja, a felek álláspontjai azóta sem közeledtek, és amennyiben ezen a héten nem sikerül megállapodniuk, a dolgozók a tervek szerint jövő héten mindhárom műszakban, a teljes munkahétre leállítják a gyárat.

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, szerda reggel hat ember kivételével az üzem összes dolgozója letette a munkát. A kétórás sztrájk alatt a menedzsment beszédet tartott, amelyben elárulták, hogy elég nehéz helyzetben van a cég, ami valamiért eddig nem volt ilyen egyértelmű. A beszámoló szerint a dolgozók elvárásait nagyban befolyásolta, hogy a cég folyamatosan azt kommunikálta, hogy jól megy nekik.

László hozzátette: a munkabeszüntetés ideje alatt a szakszervezeti vezetés új ajánlatot tett. Most arra várnak, hogy a cég irányítása jelezze, elfogadható-e az.

A Wescast bruttó 65 forintos órabér-emelést ajánlott, a munkavállalók azonban alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték ennek – ez bruttó 70 ezer forintos növekményt jelentett volna. Ez még a szakszervezet szerint is túlzó elvárás volt. A friss ajánlatban már csak az eredeti ajánlat duplája szerepel.

A Napi.hu megjegyezte: a cégnél az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány és környékének átlagához képest igen alacsony fizetésnek számít.

Hozzászólások