szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Engedély nélkül nem vehetik a szájukra a Szegedi Tudományegyetem nevét az intézményen kívüli szerveződések, főként nem, ha azt véleményük megerősítésére használják fel. Erről a rektor adott ki közleményt, miután oktatók is tiltakoztak az akadémiai kutatóintézetek állami átvétele ellen.

A rektori közleményben nincs arra utalás, hogy mi is az apropója annak, hogy engedélyhez kötik a Szegedi Tudományegyetem nevének használatát abban az esetben, ha azt egyetemen kívüli szervezetek tennék. Az egyetemi honlapon a közleményt kiszúró szeged.hu azonban a nyilatkozat megjelenését összeköti azzal, hogy a napokban szegedi oktatók álltak ki a MTA kutatóintézetei mellett. A rektor a nyilatkozatban ugyancsak hangsúlyozza az intézmény semlegességét, egyes professzorok, kormányzati döntéseket megkérdőjelező véleményével szemben.

A portál egyébként arra is emlékeztet, hogy Rovó László rektortól viszont nem áll távol a politikai állásfoglalás, hiszen a napokban éppen a szegedi sajtóban, illetve a köztelevízióban beszélt arról, hogy az egyetem és a szegedi önkormányzat, a város kapcsolatát helyre kell állítani, majd azt sem rejtette véka alá, hogy erre alkalmas személynek Nemesi Pált látja. Nemesi a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, akiről már hónapok óta lehet tudni, hogy a Fidesz legesélyesebb polgármesterjelöltje lehet. Szintén a szeged.hu éppen a napokban tudta meg, hogy a hét elején már egy stábbal járta a vállalkozó a várost, és Szeged különböző pontjain fényképezte őt a miniszterelnök egykori fotósa.

A hírportál azt is felidézi, amikor Rovó László nagy vehemenciával állt ki Zakar Péter, külkapcsolati rektor helyettes mellett, amikor ő egy nyilvános rendezvényen a delmagyar.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy nemzeti lábakra kell állítani az egyetemet, valamint arról is, hogy szorosabbra kell fűzni az együttműködést a város és a Szegedi Tudományegyetem között.

A most kiadott rektori nyilatkozat szerint az egyetemi állampolgárok politikai véleménynyilvánítása munkaidőn kívül szabad, de külső szervezetek nem használhatják az egyetem nevét akkor, amikor véleményüknek akarnak súlyt adni az intézmény emlegetésével. Az nincs pontosan rögzítve, hogy milyen módon és kitől kell majd engedélyt kérni az egyetem hivatalos nevének emlegetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Barcelona: Koeman nem dolgozhat Setien kifizetéséig

Barcelona: Koeman nem dolgozhat Setien kifizetéséig

Oroszország: gáz van, de csak 2022-ben lesz annyi, mint 2019-ben volt

Oroszország: gáz van, de csak 2022-ben lesz annyi, mint 2019-ben volt