A szegedi egyetem rektora nem szeretné, ha bárki használhatná az intézmény nevét

A szegedi egyetem rektora nem szeretné, ha bárki használhatná az intézmény nevét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Engedély nélkül nem vehetik a szájukra a Szegedi Tudományegyetem nevét az intézményen kívüli szerveződések, főként nem, ha azt véleményük megerősítésére használják fel. Erről a rektor adott ki közleményt, miután oktatók is tiltakoztak az akadémiai kutatóintézetek állami átvétele ellen.

A rektori közleményben nincs arra utalás, hogy mi is az apropója annak, hogy engedélyhez kötik a Szegedi Tudományegyetem nevének használatát abban az esetben, ha azt egyetemen kívüli szervezetek tennék. Az egyetemi honlapon a közleményt kiszúró szeged.hu azonban a nyilatkozat megjelenését összeköti azzal, hogy a napokban szegedi oktatók álltak ki a MTA kutatóintézetei mellett. A rektor a nyilatkozatban ugyancsak hangsúlyozza az intézmény semlegességét, egyes professzorok, kormányzati döntéseket megkérdőjelező véleményével szemben.

A portál egyébként arra is emlékeztet, hogy Rovó László rektortól viszont nem áll távol a politikai állásfoglalás, hiszen a napokban éppen a szegedi sajtóban, illetve a köztelevízióban beszélt arról, hogy az egyetem és a szegedi önkormányzat, a város kapcsolatát helyre kell állítani, majd azt sem rejtette véka alá, hogy erre alkalmas személynek Nemesi Pált látja. Nemesi a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, akiről már hónapok óta lehet tudni, hogy a Fidesz legesélyesebb polgármesterjelöltje lehet. Szintén a szeged.hu éppen a napokban tudta meg, hogy a hét elején már egy stábbal járta a vállalkozó a várost, és Szeged különböző pontjain fényképezte őt a miniszterelnök egykori fotósa.

A hírportál azt is felidézi, amikor Rovó László nagy vehemenciával állt ki Zakar Péter, külkapcsolati rektor helyettes mellett, amikor ő egy nyilvános rendezvényen a delmagyar.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy nemzeti lábakra kell állítani az egyetemet, valamint arról is, hogy szorosabbra kell fűzni az együttműködést a város és a Szegedi Tudományegyetem között.

A most kiadott rektori nyilatkozat szerint az egyetemi állampolgárok politikai véleménynyilvánítása munkaidőn kívül szabad, de külső szervezetek nem használhatják az egyetem nevét akkor, amikor véleményüknek akarnak súlyt adni az intézmény emlegetésével. Az nincs pontosan rögzítve, hogy milyen módon és kitől kell majd engedélyt kérni az egyetem hivatalos nevének emlegetésére.

Hozzászólások