szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy 150 milliárdból épül a Rákos–Hatvan-vasútvonal, és bár elsőre úgy tűnhetett, ebből kimarad Mészáros Lőrinc és a NER, kicsit mélyebbre ásva már megtaláljuk a felcsúti dollármilliárdost és társait.

A közbeszerzést kivételesen nem a NER-hez köthető cégek nyerték, hanem öt osztrák gyökerű cég: a Strabag Vasútépítő Kft., a Belfry PE Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Thales Austria GmbH és a Thales Rail Signalling Solutions Kft.

A beruházás során összesen 52 kilométernyi vasúti pályát modernizálnak, mely során természetesen alvállalkozókat is alkalmaznak. A 24.hu által megszerzett adatok szerint itt már megjelenik a NER, hiszen a Rákos és Gödöllő közötti szakaszt készítő Belfry PE kizárólag Mészároshoz köthető alvállalkozókat kért fel (pl. vejének Homlok Zsoltnak a cégét, a Vasútvill Kft.-t), de az ugyanezen a részen dolgozó Strabag is a NER-hez fordult. Sőt a másik, Gödöllő és Hatvan közötti, szintén több mint 60 milliárdos szakaszon is pénzhez jut a Mészáros család, meghívott alvállalkozóként örülhetnek megrendelésnek – olvasható a lapban. A felcsúti milliárdos családja máskor is szeretett alvállalkozóként megjelenni nagyobb vasúti projekteknél.

A Gödöllő-Hatvan vonalon is megjelennek Mészárosék, Vasútautomatika Kft.-je és a Mészáros-féle R-Kord alvállakozója, a Termini-Rail Kft., a hihetetlen növekedést produkáló Crystal 91 Kft., valamint a Swietelsky leányok: a DS Vasút Kft. és a Vasútgép Kft. Ahogy a 24.hu megjegyzi: mintha mindegyik nyertes fővállalkozó ugyanabból a kalapból húzott volna magának alvállalkozókat.

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?