szerző:
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

„Nem volt fellelhető” Andy Vajna végrendeletének eredeti példánya, ezért a Magyarországon lefolytatott hagyatéki eljárásban Vajna felesége lett az egyetlen örökös. Az özvegy azt mondja, a végrendelet nem tűnt el, Nevadában van. Ha ez valóban így van, akkor is kérdés, hogy a dokumentum miért nem jutott el a magyar közjegyzőhöz. Mivel Vajna Tímea nem nyilatkozik lapunknak, így a téma két szakértőjével, dr. Neszmélyi Emil ügyvéddel és dr. Sziklai János ügyvéddel próbáltuk rekonstruálni, mi történhetett.

Az AV Perfect nevű cég iratai közé nyújtották be a cégbíróságra azt a hagyatékátadó végzést, amelyből meglehetősen sok információ kiderül a néhai Andy Vajna vagyonáról és örököséről. Meg lehet tudni belőle pédául, hogy Vajnának volt egy magánvégrendelete, ahogy azt is, hogy annak eredeti példánya „nem volt fellelhető”, a közjegyző csak egy fénymásolatot látott, ezért az özvegy, Vajna Tímea 1/1 arányban örökölt mint törvényes örökös.

Eltűnt Andy Vajna eredeti végrendelete, Vajna Tímea 123 millió dollárt örökölt

Több hivatalos dokumentumot is leadtak az elmúlt időszakban a cégbíróságra, amelyek közelebb visznek ahhoz, kié lesz a néhai Andy Vajna vagyona. Mivel eltűnt az eredeti végrendelet, így az örökös: Vajna Tímea.

Dr. Neszmélyi Emil ügyvéd szerint az első, amit érdemes tudni, az az, hogy ha van végrendelet, akkor az alapján kell átadni a hagyatékot, ám ha a dokumentum csak másolatban van meg, akkor az olyan, mintha nem is létezne. Nem érvényes, nem vehető figyelembe. „Ebben az esetben a törvényes öröklés szabályai az irányadóak, tehát, amit a törvény erre az esetre ír elő. Ilyenkor meg kell vizsgálni, van-e élő leszármazója, vagy élő felmenője az elhunytnak, és ha egyik sincs, akkor mindent a házastárs örököl” - magyarázta a szakember.

A másik fontos részlet – emelte ki Dr. Sziklai János -, hogy Andy Vajnának úgynevezett magánvégrendelete volt. “Ez azt jelenti, hogy nem közjegyző készítette, azt ugyanis közvégrendeletnek hívják. Tehát vagy saját maga írta, vagy megíratta valakivel, például egy ügyvéddel” - vélte Dr. Sziklai János.

Vajnánál valószínűleg ez utóbbi történhetett, tehát, hogy nem maga írta meg, hanem egy ügyvéd. Az első kérdés, ami itt felmerül, hogy

ha ez így történt, akkor miért nem került be a dokumentum a nyilvántartásokba?

„Ha közjegyző készít egy végrendeletet, akkor az automatikusan bekerül a központi közjegyzői irattárba, mivel azokat ott lajstromozzák, így bármikor visszakereshetők. A hagyatéki eljárásban részt vevő közjegyző ebben az esetben egyetlen kereséssel rátalálhat a dokumentumra. Az ügyvédek ugyancsak be szokták nyújtani a végrendeletet, ők a Magyar Ügyvédi Kamarához, ez az adatbázis szintén elérhető a közjegyzők számára. Ám a benyújtás az ügyvédek esetében nem kötelező, hanem csak egy lehetőség” - magyarázta dr. Sziklai János.

Tehát elképzelhető, hogy az ügyvéd magánál tartotta az eredeti példányt. Ám ekkor is van egy út: a közjegyző megkeresi a készítőt, és tőle kéri el az eredeti dokumentumot. Már ha a dokumentumból kiderül, ki volt az ügyvéd.

„Ez általában kitűnik, vagy oly módon, hogy az ügyvéd odaírja, hogy ő csinálta, vagy úgy, hogy ellenjegyzi a végrendeletet, bár az ellenjegyzés nem kötelező” - magyarázta dr. Sziklai János. Ám az is előfordulhat, hogy egyik sem történik meg, így a közjegyző nem tudja, kinél keresse a dokumentumot. „Azért azt tudni kell, hogy a közjegyző nem nyomozóhatóság. Ennek ellenére ilyen esetben meg szokták tenni azt, hogy felkeresik a tanúkat, hátha az egyikük maga az ügyvéd. Ha nem járnak sikerrel, akkor a végrendelet nem fellelhető” - mondta.

A másik magyarázat lehet, amire Vajna Tímea is utalt, hogy a végrendelet külföldön van, Nevadában. Ilyenkor a közjegyzőnek ugyanúgy meg kell próbálnia beszerezni a dokumentumot.

„Azt nem tudjuk, hogy ez megtörtént-e, ehhez látnunk kellene a jegyzőkönyvet, ami viszont nem nyilvános okirat” - mondta dr. Neszmélyi Emil, aki szerint ilyenkor előfordulhat, hogy a külföldi közjegyző nem működik együtt, például azért, mert a végrendeletben szerepel olyan ingatlan, amely Amerikában fekszik, és annak a sorsáról ő akar, és kizárólagosan jogosult dönteni. Ebben az esetben mondhatja azt az amerikai közjegyző, hogy ő akarja lefolytatni az eljárást a végrendelet alapján.

Ha viszont ez történt, akkor ott a kérdés, hogy a magyar közjegyző miért azt a kifejezést használta, hogy a magánvégrendelet „nem volt fellelhető.” Dr. Sziklai János ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

az, hogy ez szerepel a szövegben, számomra inkább arra utal, hogy fogalmuk sincs, hogy hol van ez a végrendelet.

Összességében elmondható tehát hogy gyakorlatilag bármi történhetett. Az is, hogy itthon tűnt el a dokumentum, az is, hogy kint van, és ott nem találták, ahogy az is, hogy kint megtalálták, de valamiért nem adták át a magyar közjegyzőnek.

A kérdések megválaszolásában maga Vajna Tímea segíthetne, ám őt hiába kerestük telefonon és e-mailben is, megkeresésünkre nem reagált. Ami viszont biztos, hogy a cégbíróság időközben az özvegyet bejegyezte az AV Perfect egyedüli tulajdonosaként, így tehát a magyar nyilvántartásokban ma már övé a főszerep.

Ám az is igaz, hogy ha a végrendeletben más (is) örökölt, és ezek az örökösök később előkerülnek az eredeti végrendelettel, akkor határidő nélkül perelhetik Vajna Tímeát az őket megillető hagyatékért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

"Az emberek tényleg elhiszik ezeket?” – Bill Gates nyilatkozott a koronavírusos összeesküvés-elméletekről

"Az emberek tényleg elhiszik ezeket?” – Bill Gates nyilatkozott a koronavírusos összeesküvés-elméletekről