szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mindenki osztogat tízmillió dollárt a dolgozói között, mint az elhíresült ingatlanos vállalat, de még Mészáros Lőrinc fél disznója is gáláns sokak karácsonyi céges ajándékaihoz képest.

Felrobbant az internet, miután kiderült, hogy tízmillió dollárt osztott szét egy amerikai ingatlanos vállalat a dolgozói között az év végi céges bulin. Van, aki nem hiszi el, hogy megtörtént az eset, mások azt számolgatják, mekkora reklámot kapott a vállalat így (ennek értéke azért a 10 millió dollárnak valószínűleg a közelében sincs), a legtöbben viszont inkább arról sztoriznak, ők milyen év végi ajándékokat kapnak. Már ha kapnak egyáltalán.

Mert azért nem véletlen, hogy a Facebook-oldalunkon a cikk alatt az egyik legnépszerűbb komment az:

Már ott bukik az egész, hogy céges vacsora.

Más pedig azt kommentelte:

"Céges" vacsi, 13:00-13:30-ig. Rendelés, sajátzseb, dobozból. Pia majd otthon. Szinte már majdnem élvezem.

Ennél azért jobban jártak idén a Mátrai Erőmű dolgozói, akiket Mészáros Lőrinc húsvétra egy-egy fél disznóval lepett meg, azzal az indoklással, hogy a vállalat elérte a kitűzött céljait. Aztán azóta kiderült, hogy annyira mégsem szép az élet azon a környéken, ráadásul üzletileg sem volt túl nagy a siker.

A legtöbben azért csak álmodozhatnak fél disznóról, vagy azt akár csak megközelítő év végi ajándékról. Volt, aki azt írta:

most volt a céges karácsonyi vacsora (az értékhatár szigorúan megjelölve, mennyit rendelhetsz az étteremben), és a 15 éves sikerdíjam egy gravírozott műanyagdarab és egy meleg kézfogás volt. Csak hogy tudjam, hol a helyem.

De ez még egész jó ahhoz képest, hogy azt a választ kapta egy másik kommentelőtől:

cserélünk? 2 bejgli

©

Nagyon sok helyen adnak azért valamennyi pénzt, még ha persze nem is tízmillió dollárt dobnak szét. Akadt olvasónk, aki arról számolt be, hogy egy- vagy kétheti, a jobb időkben egyhavi fizetésüket odaadják nekik pluszban, más viszont azt írta, nekik csak egy ötezer forintos Erzsébet-utalvány járt. Van olyan is, aki készpénzben kapott egy ötezrest, két évi fizikai munka után. Más helyeken viszont az a szokás, hogy aki épp 5, 10, 15, 20, vagy akár 25 éve dolgozik a cégnél, az kap valamennyit az adott év profitjából bónuszként.

Van, ahol nem viszik túlzásba az ajándékozást: egy olvasónk azt írta, „nálunk volt, aki fénymásolt képeslapot kapott”. Egy másik cégnél pedig négy kupont kaptak a dolgozók, amellyel 20 százalék kedvezménnyel mehettek vásárolni a Sparba.

Akad arra is példa, hogy az év végi jutalmazást borzasztó kommunikációval rontják el. Egy olvasónk írta meg a történetet: anélkül, hogy bárki bármit mondott volna nekik, jött egy banki utalás. „Na mondom pompás, gondoltam, szó nélkül ki lettünk rúgva, és a pénzt az orrunk alá dugták. Fél napig elérhetetlen volt a főnök, erre jött a válasz, hogy karácsonyi jutalék. Megfordult pár szó a fejemben, de csak egy köszönöm lett a vége.”

©

Ennél azért sokkal jobban is el lehet rontani a céges karácsonyt. A Piac és Profit tavaly összeszedte az öt leginkább félrement vállalati karácsonyi ötletet, és tényleg érthetetlen a listát olvasva, hogy mi járhatott a cégvezetők fejében, amikor ezeket kitalálták.

  • Az abszolút győztes a cég, akik a karácsonyi parti után egy borítékot adtak mindenkinek, benne ajándék helyett az ebéd számlájával,
  • egy amerikai vállalatnál névre szóló borítékban kapta meg mindenki a főnök arcképével ellátott érmét,
  • egy amerikai katonai bázison az új alvállalkozó úgy döntött, hogy igazi pulyka helyett elég lesz a katonáknak egy sült pulykát ábrázoló fénykép,
  • az egyetlen olyan, aminél értjük a cég logikáját, az az eset volt, amikor a főnök a saját felesége ruhaboltjában levásárolható utalványt adott,
  • egy könyvesboltban pedig azt az újítást találták ki, hogy a munkakezdés előtti egy órában, reggel 8-tól 9-ig tartsák a bulit.

Amikor a CBS összerakta a legrosszabb céges karácsonyi történeteket, írtak egy olyan esetről, amit elhinni is nehéz: minden dolgozó megkapta a főnök arcképét, és mellé wc-papírt. Méghozzá magától a főnöktől. Ha nem érti, hogy mi ebben a logika, ne aggódjon, mi sem. Ők írtak arról az eredetileg egész jónak tűnő amerikai ötletről is, amikor a cégvezetés minden egyes dolgozónak adott hálaadás előtt pár nappal a reggeli munkakezdéskor egy-egy egész fagyasztott pulykát, csak épp az nem jutott senkinek az eszébe, hogy nem volt hol tárolni őket, hazamenni pedig nem lehetett, így aztán néhány óra múlva már nagyjából ötven olvadó nyers pulyka illata töltötte meg az irodát.

©
Csak nehogy a NAV jöjjön a céges buli után

Az Adózóna írt arról korábban, hogy a céges bulit tartó vállalatnak nagyon figyelnie kell a rendezvényszervező számláira. Egy olyan vállalkozás kereste meg őket, amely rendezvényszervező céggel szerveztetett céges ünnepséget. Az adószakértő arra jutott: rettenetes ötlet volna visszaigényelni a számla áfatartalmát, már persze ha nem sikerül valahogy bebizonyítani, hogy a rendezvény szakmai eseménynek számít. De az ételek, italok beszerzésénél még ekkor is érvényben lett volna a levonási tilalom.

Igaz, egyáltalán nem biztos, hogy a dolgozóknak annyira nagy szükségük van a céges rendezvényekre és ajándékokra. A BrandFizz Employer Branding Kft. közel ezer dolgozót kérdezett meg egy idei kutatásában, hogy mi minden motiválja őket, és miért tudják szeretni a munkahelyüket. Összesen harminc szempontot raktak sorba,

ezek közül a legutolsó, harmincadik lett a fontossági sorrendben az, hogy tartsanak céges rendezvényeket.

Még a szakmai tréningek tartása is csak a 22. legfontosabb – a leginkább az számít a dolgozók szerint, hogy biztosak lehessenek abban, hogy megmarad a munkájuk. Annyira ez a legfontosabb, hogy még a fizetésnél is jobban számít, a bér csak a második legfontosabb lett a listán. Az, hogy milyen a csapat, és milyen hangulatban telik a munkaidő, a harmadik legfontosabb, a negyedik pedig az, hogy mennyire rugalmas a beosztás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában