Eladja az állam a hollóházi porcelángyártót

Eladja az állam a hollóházi porcelángyártót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 175 millió forintos kikiáltási árat hirdetett meg.

Eladásra hirdette meg a hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó Hollóházi Porcelángyár Kft.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), írja a Napi.hu a 2019. december 19-én közzétett árverési hirdetmény alapján.

A cég kikiáltási ára 175 millió forint, és január 14. és 16. között lehet licitálni, az ajánlattevőnek 2020. január 10-ig 43,75 milliós árverési biztosítékot kell utalnia az MNV-nek, ezt követően 400 ezer forintonként lehet emelni a licitet.

A kiírás szerint a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – fenntartja egészen addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez.

A pályázónak azt is vállalnia kell, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el, amennyiben nem így tesz, kötbért kell fizetnie.

Az MNV olyan vevőt vár, aki a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A Napi.hu azt írtja, a kft. utolsó elérhető, 2018-as mérlege szerint a befektetett eszközök 160 millió forint értéken voltak nyilvántartva, ebből a gépek, berendezések és járművek értéke 135 millió forint, az ingatlanoké pedig 3,8 millió forint. A forgóeszközök értékét 448 millióra tették, amiből a készleteké 307 millió volt, bankbetétben 72 milliót tartottak.

Hozzászólások