szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelintézetek 698 milliárd forintos profitot értek el 2019-ben, aminek csaknem a 60 százalékát az OTP hozta.

Rekordnyereséggel zárta a tavalyi évet a hazai bankszektor – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján a Napi.hu. A hitelintézetek 698 milliárd forintos profitot értek el 2019-ben, ami 8,5 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A nyereség egyre kevésbé származott a problémás hitelek veszteségeire korábban félretett céltartalék felszabadításából – teszik hozzá –, helyette egyre inkább a fokozódó hitelezés miatt megugró kamateredmény, illetve a többi szolgáltatásból származó díj- és jutalékeredmény hozza a pénzt.

Az OTP Bank Igazságügyi Minisztérium honlapjára május végén feltöltött eredménykimutatása szerint 412,6 milliárd forintos nettó eredményt ért el, ami a hazai bankszektor nyereségének csaknem a 60 százaléka. Ebbe a külföldi leányvállalatok nyeresége is beleszámít. A hazai operációkat magába foglaló OTP Core korrigált adózott eredménye a frissen feltöltött beszámoló szerint 194 milliárd forint lett tavaly, ez is csaknem a harmada a hitelintézeti szektor nettó nyereségének.

A korrigált nettó kamatbevétel Magyarországon megközelítette a 262 milliárd forintot, ami a hazai hitelintézeti szektor ötödét teszi ki. A díj- és jutalékeredmény Magyarországon 127 milliárd forint lett, ez a hitelintézeti szektor ilyen jellegű eredményének a 15,5 százaléka. Az OTP mérlegfőösszege 20 121 milliárd forint.

A 3522 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján második legnagyobb magyarországi bank, a belga KBC-csoport tulajdonában lévő K&H adózott eredménye 2019-ben 50,9 milliárd forint volt, holott 2018-ban a nettó profit még megközelítette az 58 milliárd forintot. Ugyanakkor a bank korábban közölte, az egyszeri tételektől megtisztítva valójában nőtt 2019-ben a profit 2018-hoz képest. A pénzügyi csoport magyarországi nettó kamatbevétele 6,4 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A nettó díj- és jutalékbevétel soron 9 százalékkal nőtt az eredmény. A hitelek állománya 3,5 százalékkal emelkedett. 

A harmadik legnagyobb hazai hitelintézet, az olasz tulajdonban lévő UniCredit mérlegfőösszege 3380,9 milliárd forint volt tavaly év végén, 10,7 százalékkal magasabb, mint 2018-ban. A hitelállomány 6,5, a betétállomány 10,9 százalékkal nőtt a mérleg alapján. A nettó kamatbevétel csökkent több mint 2 milliárd forinttal 61,9 milliárdra. A bank adózás előtti eredménye több mint 8 százalékkal 56,5 milliárd forintra esett vissza, a tárgyévi nettó eredmény pedig 51,3 milliárd forint lett a 2018-as 53,2 milliárd után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!