szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jászai Gellért ezzel még tovább növelte a részesedését.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben - tette közzé a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Jászai Gellért érdekeltségében lévő KZF Vagyonkezelő Kft. az Opus Global Nyrt. 9,95 százalékos és a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos részvénycsomagját vásárolja meg.

Jászai, aki tavaly június óta már a 4iG legnagyobb befektetője, az adásvétel lezárását követően 61,79 százalékra növeli részesedését az informatikai társaságban.

Jászai megfogalmazása szerint a 4iG az elmúlt másfél évben

robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az egyik vezető rendszerintegrátorrá vált Magyarországon, adottságainak és jelentős növekedési potenciáljának köszönhetően a magyar informatikai piac egyik legvonzóbb befektetési célpontja".

A társaság legutóbb május végén nyert újabb milliárdos pályázatot: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbeszerzésen győzött, az eljárás értéke 3,7 milliárd forint. A 4iG tavaly decemberben és idén januárban összesen 8,3 milliárd forint értékű munkákra nyert el megbízásokat, februárban több százmilliós, márciusban milliárdos volt a végösszeg. A legtöbb pályázat egészségügyi intézményekben, valamint a NAV-nál végzett informatikai munkáról szólt.

A cég 2018-ban táltosodott meg igazán, amikor feltűnt a színen a Mészáros Lőrinc. Aki aztán egy évre rá, ugyanilyen hirtelenséggel meg is vált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része pedig Jászaihoz került. A társaság később meg akarta szerezni a Magyar Telekomtól a T-Sytemst, de az az ügylet nem valósult meg. Az év üzletének is titulált felvásárlás bedőlése a piac számára váratlan volt, a szűkszavú közleményből ennek valódi oka nem is derült ki. Csak az az állítás fogalmazódott meg benne, hogy az előzetes megállapodás felmondását a 4iG kezdeményezte.

Jászai Gellért: Mészáros Lőrinccel barátok és partnerek vagyunk

Jászai Gellért a 4iG informatikai nagyvállalat első embere, Mészáros üzlettársa. Egyes pletykák szerint a nagyvállalkozók viszonya megromlott, aminek szerepe lehetett a T-Systems felvásárlásának meghiúsulásában is. Jászai szerint ez nem igaz, a jó viszony töretlen, a cég pedig a folyamatosan érkező milliárdos közbeszerzésekkel együtt is piaci alapon működik.

A most bejelentett ügyletek jelentős változást eredményeznek a 4iG tulajdonosi szerkezetében, Jászai Gellért közvetett módon - az IKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-n és a KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül - a társaság 61,79 százalékos részvénycsomagját tulajdonolja majd, amely a szavazatok 63,86 százalékos arányát biztosítja. A 4iG Nyrt. tulajdonosi szerkezete az adásvételi ügyletek lezárását követően: KZF Vagyonkezelő Kft. 56,60 százalék, Manhattan Invest Kft. (IKON Alapkezelő) 3,29 százalék, MANHATTAN Magántőkealap (IKON Alapkezelő) 1,90 százalék, 4iG saját részvény 3,23 százalék, közkézhányad 34,98 százalék.

A 4iG értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben a 2018. évi 14,007 milliárd forintról 41,129 milliárd forintra, az adózott eredmény 101,9 millió forintról 2,827 milliárd forintra, az EBITDA 841,6 millió forintról 4,075 milliárd forintra nőtt a társaság konszolidált, nemzetközi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentése szerint. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig

28-szorosára ugrott az előző évhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!