szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar turisták egy kis része már mert szállást foglalni májusra, a külföldiek viszont gyakorlatilag eltűntek.

Teljesen összeomlott a magyar turizmus a koronavírus hatására. A Központi Statisztikai Hivatal most tette közzé a májusi adatokat,

a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 93 százalékkal volt kevesebb, mint egy éve ilyenkor.

A külföldi vendégek száma 99, a vendégéjszakák száma 98 százalékkal esett vissza, ez gyakorlatilag a turizmus leállását jelenti. A szálláshelyekre összesen 4 ezer külföldi vendég érkezett, ők 22 ezer vendégéjszakát töltöttek ott el. A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1 százalékát sem érte el.

©

A magyar turisták egy része már mert szállást foglalni májusra, de még nem sokan: a belföldi vendégek száma 87, a vendégéjszakáké 86 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A vendégszám 75 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 167 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken és a szállodákban, legkevésbé a panziókban és a kempingekben esett vissza.

Összehasonlításképp: áprilisban a külföldieknél 99, a magyaroknál 95 százalékos volt a visszaesés.

Májusban 1763 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a hónap egy részében vagy egészében. Ez majdnem 700-zal kevesebb, mint amennyi februárban működött.

Ötödükben nem volt semmilyen vendégforgalom.

2020 első öt hónapjában összesítve a kereskedelmi szálláshelyek a 2019 január–májusihoz képest 56 százalékkal kevesebb, összesen 4,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 59, a belföldi vendégek 53 százalékkal kevesebb (egyaránt 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 53 százalékkal csökkent, és 87 milliárd forintot tett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Fülke: Aki eljátszott a gondolattal, hogy turistáskodna Budapesten, most foglaljon!

A turizmus ágazatban nagy a gond, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének tökéletes úti célok Magyarországon. A kínálat az olcsótól a luxusig megvan, és ha valaki csak a tavakat és a borvidékeket végigjárja, öt évre elég programot talál – mondja Varga G. Gábor, szenvedélyes utazó. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Elszállhat a magyar államadósság és ez komoly veszélyeket tartogat

Elszállhat a magyar államadósság és ez komoly veszélyeket tartogat

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?