szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

7+1 pontos javaslatot tett le az asztalra a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a katára vonatkozó jogszabályok módosítására.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint 6000 budapesti vállalkozás véleményére alapozva készítette el 7+1 pontból álló javaslatcsomagját a katára vonatkozó jogszabályok módosítására vonatkozóan. Mindezek mellett a kata adómértékét is a jelenlegi közteherviselési rendszerhez igazítanák.

Közleményükben azt írják, az adónemmel kapcsolatos egyik legmarkánsabb anomália, hogy miközben 2013-ban a kata adómértéke nagyjából az akkori minimálbér után fizetett adóterhek 80 százalékának felelt meg, időközben a minimálbér és annak adóterhei is csaknem duplájára nőttek, a 6 millió forintos kata plafon szintén megduplázódott 12 millióra, de a tb-terheket is tartalmazó kata adómértéke nem változott. A kutatásából kiderül, hogy

  • a vállalkozók nagyjából fele el tud képzelni valamilyen adóteher-növekedést a szabályozás egyszerűségének megmaradásáért cserébe,
  • míg nagyjából egyharmaduk a maradó adóteher mellett az adminisztráció bonyolításában látja a megoldást.

Miközben alkalmazottként a tényleges jövedelem értéke számít a nyugdíjalapba, addig a katás nyugdíj számításánál nem a valós keresetet, hanem a fix havi adó alapján törvényileg meghatározott összeget veszik figyelembe. Ez a főállású, havi 50 ezer forint katát fizetők esetében 98 100 forint nyugdíjalapot jelent, ami 2013-ban még jól közelített az akkori minimálbérhez, de mostanra már csak a 161 000 forint 61 százalékát teszi ki. Ezt a kormányzat a 75 ezer forintos átalányadó bevezetésével igyekezett kompenzálni.

A kamara azt javasolja,

  1. állítsák vissza a szabálykövető katások megbecsülését,
  2. erősítsék meg az ellenőrzést,
  3. harmonizálják a katát a munkajövedelmek rendszerébe, hogy tartósan fenntartható legyen,
  4. 5 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, a fölött vezessenek be egy 15 százalékos új adómértéket, azonban a pluszbefizetésért járjon több tb-jogviszony is,
  5. járjon családi kedvezmény a főállású katásoknak is,
  6. legyen zéró tolerancia a bújtatott foglalkoztatásra,
  7. kettő helyett három feltételhez legyen kötve a hétből a kata választása,
  8. vonják vissza a „Lex Parragh” néven elhíresült 3 millió forintos szabályt.

A nemrég elfogadott 3 millió forint feletti, egy megrendelőtől származó bevételre kirótt 40 százalékos különadó alá jónéhány kisvállalkozó önhibáján kívül kerül, ezt rendkívül nehéz kiszűrni. Ugyanakkor a szabály kijátszható, hiszen a tapasztalatok szerint például egyes könyvelőirodák már szakosodnak, hogyan osszák szét az ügyfeleik bevételeit az általuk könyvelt cégek között – írja a BKIK.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén jelentette be, hogy 2021-től változnak a kata szabályai, 40 százalék adót kell fizetni az ugyanazon felek között, évi 3 millió forintot meghaladó számlák után. A miniszter a bejelentést azzal indokolta, hogy így szeretnék elejét venni a visszaéléseknek. Úgy fogalmazott, hogy a kisvállalkozóknak adott adókedvezményekkel a nagyvállalkozások élnek vissza, ezt akarják megszüntetni. Az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is.

Nem először ugrott neki a kormány a kata szerinti adózás módosításának. A legnagyobb harcosa az ügynek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a hvg.hu-nak azt mondta, a kabinet kis híján szó szerint vette át a javaslatát. Az új szabályozás jövőre lép életbe, célja, hogy felszámolja a munkaviszonynak álcázott foglalkoztatást, és csökkentse a cégek közti versenyhátrányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

A kormány az iparkamarával konzultál a kata változtatásáról, Parragh László szerint ők az ellenőrzések szigorítását javasolják, illetve a nyugdíjalap emelését, hogy a katázók ne csak tört nyugdíjra legyenek jogosultak. Utóbbira leghamarabb 2021 elején kerülhet sor.

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást