szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerdai testületi ülésen az építési szabályzatot is az új szállodához igazítanák: telket alakítanak át a Hagymatikum Fürdő mellett, és növelnék a városban megengedett beépíthetőség és épületmagasság nagyságát is.

Négycsillagos szállodát épít Mészáros Lőrinc a Lázár János hátországának megmaradt csongrádi kisvárosban, a látványterveket már el is készítette a Daw Stúdió Kft., a Hunguest Hotels is bejelentkezett már a polgármesternél még tavaly januárban. A szállodára a jelenleg ismertek szerint 5 milliárd forintot ad az állam, a Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi döntésével ítélték meg a beruházásra a pénzt. Egyelőre az építési szabályzatot szabják a tervek szerint 120 férőhelyes szállodára, amely a Hagymatikum Fürdő mellett épülne meg. Így nem valószínű, hogy a szálloda terve itt a tatai Avalon szállodai beruházáshoz hasonlóan kiverné a helyieknél a biztosítékot. Itt évek óta várják a fejlesztéseket.

A turisztikai beruházások már évek óta húzódnak Makón, a 2017-ben fürdőfejlesztésre megítélt 9,5 milliárd forint elköltésének sincsenek még kézzelfogható eredményei. Időközben változott a koncepció is, ugyanis a fürdőterületen egy uszodát is építettek volna eredetileg, de ezt leválasztották a fürdőprojektről, annak lebonyolítását pedig az önkormányzat átadta a Nemzeti Sportközpontoknak. Legutóbb augusztusban lett eredménytelen a fürdőre kiírt közbeszerzés, ugyanis az ajánlatot tevő cégek mindegyike többért vállalta volna az építést, mint amennyi pénzt erre fordíthatna a makói önkormányzat.

A szállodára az előzetes tervek szerint ötmilliárd forint közpénz áll rendelkezésre. Egyelőre a helyi építési szabályzat átdolgozásáról szavaznak szerdán a makói képviselők. Az eredeti tervek szerint a Hagymatikum Fürdő területén épült volna meg a szálloda, de ezt elvetették, mivel túl sok zöldterületet vont volna el a fürdőtől. A jelenlegi elképzelések szerint a komplexumot a fürdő melletti parkoló helyén húznák fel, ezt a telket kellene az építési szabályzatban a fürdőhöz csatolni, így új telket kialakítani. A parkoló hiányát a szálloda alatt megépült mélygarázs váltaná ki.

A látványtervekből az nem derül ki, milyen magas homlokzattal tervezik az új szállodát felépíteni, a szerdai testületi ülés elé kerülő előterjesztésből az látszik, hogy az átdolgozás után akár 20 méter magas épületet is fel lehetne itt építeni, holott a hatályos szabályzat szerint a város egyetlen övezetében sem épülhet 15 méternél magasabb épület. A telek beépíthetőségén is változtatnának, azt 80 százalékra emelnék fel az egyébként maximum 45 százalék helyett.

A Hunguest Hotels Zrt. tavalyi árbevétele 3 milliárd forinttal volt több, mint 2018-ban, közel 27 milliárd folyt be Mészáros Lőrinc szállodáiba. A nyereség viszont valamennyivel csökkent, 3,4 milliárd helyett 3,1 milliárd profitra tettek szert, ezt nem fizették ki osztalékként, hanem az eredménytartalékba helyezték az összeget. Nemrég írt arról a hvg.hu horvát lapok értesülése alapján, hogy Mészárosék az Isztrián is építkeznek, ott 18 milliárdból húznak fel egy luxushotelt.

A csongrádi megyeszékhelyen is van szállodája Mészároséknak, itt a Forrás Szálló került a Hunguest Hotels Zrt. megvásárlásával a milliárdoshoz. Eredetileg Szeged város önkormányzata hozott közös céget létre még 2007-ben az akkor még Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó szállodai vállalkozólánccal, hogy 3 milliárd forint uniós forrásból felturbózzák a szegedi fürdőt. 2010-ben adták át a fürdőt és a felújított szállodát, majd 2015-ben a korábban megkötött szerződés szerint eladóvá vált a cég, amelyet a magántulajdonos vásárolt meg, így teljes egészében magánkézbe került az egész komplexum. A Szegeden ellenzékben levő Fidesz azzal támadta a város vezetőit, hogy magánkézre játszották a város vagyonát, az önkormányzat álláspontja viszont az volt, hogy éveken át egy fillérjükbe sem került a fürdő, a veszteséget a Hunguest finanszírozta tagi kölcsönökkel. A Fidesz a gyanított vagyonvesztés miatt feljelentést is tett, de eredménytelenül. 2018-ban pedig, amikor Mészáros Lőrinc megszerezte a Hunguest-láncot, a Forrás is az érdekeltségébe került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara