Budapest vezetése feljelentést tesz a Biodóm miatt

Budapest vezetése feljelentést tesz a Biodóm miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest mindenképpen befejezi a városligeti Biodóm építését, a hiányzó 5 milliárdot a kormánytól várják. Az elszállt költségek miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

Budapest új vezetése kényszerpályán vette át a Biodóm-projektet – mondta a beruházás átvilágításáról szóló jelentést bemutató sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. A jelentést (amely bemutatása előtt már a hvg.hu birtokába jutott), nyilvánosságra fogják hozni.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, a fővárosi önkormányzatnak nincs igazából döntése, be kell fejezni a projektet. Ezt meg is teszik, "jó színvonalon", Európa legnagyobb és legösszetettebb biodómja lesz. 16,4 milliárd kell még a befejezéséhez, 5 milliárdra nincs fedezet. Ezt a kormánytól várják, mert ez egy kormányzati projekt – hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet. Erről azért még meg kell egyezniük a kormánnyal, Fürjes Balázs Budapest-államtitkár korábban azt nyilatkozta, az állam egy fillérrel sem hajlandó több pénzt adni a Biodómra (hiszen korábban már megtoldották az eredeti összeget – a szerk.).

A Biodóm 2024 márciusára megnyitható a felülvizsgálat szerint, e határidő tartásáért  a városvezetés mindent meg fog tenni.

A városvezetés is szeretné tudni, hogy "hová tűnt" a Biodómra fordított több tízmilliárd forint, ezért vizsgálóbizottságot hoztak létre, illetve rendőrségi feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

A Biodóm ügyében az adóhatóság is folytat nyomozást, de folyamatban lévő ügyről nem adnak tájékoztatást – közölték a hvg.hu érdeklődésére.

Gy. Németh Erzsébet a történelmi állatkertről is beszélt, az előző városvezetés szerinte minden forrást a Pannon Parkra és a Biodómra fordított. 2021-ben ezért a főváros rendelkezésére álló pénz szűkössége ellenére százmilliókat fognak felújításokra költeni.

A főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy az egész FÁNK-ot kiszervezik egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú vállalatba (jelenleg ugyanis az állatkert költségvetési intézményként működik).

Hozzászólások