Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Olcsóbban kapja meg a legendás New York-i divatcéget Bernard Arnault, mert a luxusiparágat is megrendítette a Covid–19-világjárvány -–írja a Wall Street Journal.

"Hiszünk abban, hogy az LVMH-nál a Tiffany otthonra lel" – jelentette ki Európa leggazdagabb embere, miután szerdán aláírták a házassági egyezményt a francia óriás és a gondokkal küszködő amerikai ékszer cég között. A Wall Street Journal értesülései szerint az LVMH 131,50 dollárt fizet egy Tiffany-részvényért, vagyis kevesebbet mint amennyit az eljegyzés idején ígért (135 dollár). Ily módon Bernard Arnault megspórol 430 millió dollárt.

Az eljegyzés tavaly év végén volt, amikor a járványról még kevesen hallottak Európában és Amerikában. Ezért is a csinos vételár: 16,2 milliárd dollár.

A Tiffany értékesítési gondokkal küszködött az Egyesült Államokban, Kínában viszont egyre nőtt a kereslet. Ezért csapott le Bernard Arnault az amerikai cégre, amelyet a gazdag kínaiak olyannyira kedvelnek.

A francia cég 200 milliárd dollárt ér

Európa egyik legtöbbre értékelt vállalkozása az LVMH, melyhez képest a Tiffany eltörpül. A 71 éves Bernard Arnault igazi cápa a luxuspiacon, ahol fokozatosan szerzi meg a legnagyobb presztizsű cégeket, melyek pénzügyileg olykor meginognak. 2017-ben így vásárolta meg például a Diort 13 milliárd dollárért.

Az üzletemberről készült portrénkat itt olvashatja:

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

Vagyonos kínaiak és amerikai fogyasztók hizlalják Bernard Arnault vagyonát. A francia üzletember ma már nem csak Európa leggazdagabbja, de átlépte azt az álomhatárt, amelyet előtte csak két embernek, Jeff Bezosnak és Bill Gatesnek sikerült.

A pandemia különösen nagy csapást mért a luxusra: lezárás idején nincs kinek bemutatni a méregdrága ruhakölteményeket vagy ékszereket. A boltok zárva tartanak, a pénzes turisták nem jönnek. Idén a luxusiparág 20-35%-os csökkenéssel számolhat.

Ezért is akarta lemondani Bernard Arnault az eljegyzést. Végül mindkét fél bírósághoz fordult, és az ügy függőben van, de a felek megállapodtak abban, hogy lezárják a jogvitát – írja a Wall Street Journal, mely hozzáteszi: nem ez az egyetlen üzleti frigy, mely meghiúsulással fenyegetett a pandémia miatt. Ám Bernard Arnault rájött arra, hogy a hatalmas újraéledő kínai piac, ahol imádják a Tiffany ékszereket, megér egy misét.

Hozzászólások