600 milliós mentőövet dob az állam a veszteségben fulladozó Alföldvíznek

600 milliós mentőövet dob az állam a veszteségben fulladozó Alföldvíznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A támogatásból jut béremelésre és veszteségrendezésre is, egy új törvénynek köszönhetően pedig jóval kevesebb közműadót kell majd fizetniük.

602,8 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt. – jelentette be hétfőn Nagy László, a társaság vezérigazgatója.

Az igazgató szerint a pénzt – amit Békéscsaba önkormányzata kap meg címzett támogatásként – részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordítják. Első lépésként októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozók bérét – erre 165 millió forintot fordítanak.

A cég 2019 nyarán került a fizetésképtelenség határára, béremelésre sem futotta, ami miatt a szakszervezetük a kormányfő várbeli hivatala elé szervezett demonstrációt.

A cég részvényesei, zömében térségbeli önkormányzatok, idén december elején kénytelenek voltak negyedére leszállítani részvényeik értékét, miután a vállalat tőkéje a törvényben előírt mérték alá csökkent. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban közölte, hogy a december eleji online közgyűlésen a cég 271 ezer részvényének 14 ezer forintos névértékét 4600 forintra csökkentették, amivel a 3,8 milliárd forintos alaptőkét 1,25 milliárdra szállították le, egyúttal bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Az Alföldvíz Zrt. gazdálkodásán nagy lyukat ütött a rezsicsökkentés és a közműadó is, de igazán az arzénes víz kiváltását célzó Araddal közös projekt bedőlése tett be nekik, amiben kétmilliárd forint úszott el.

Nagy László szerint a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de újabb tőkeleszállításra már várhatóan nem lesz szükség. Az igazgató abban reménykedik, hogy az állam jövő májusig feltőkésíti az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatóját.

Bő félmilliárddal csökken majd az adójuk

A közműadót időközben úgy módosították, hogy a falvakat is kiszolgáló közműveknek csak az eddigi töredékét kell fizetniük. A 2021. január 1-jén hatályba lépő módosítás értelmében Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie majd a cégnek.

A politikus szerint folytatódnak a tárgyalások a vállalat költségvetési helyzetéről, a tulajdonos önkormányzatok az államtól várnak tőkeemelést. Arról már megállapodtak, bárhogy is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja Békéscsabán marad. Herczeg Tamás azt is mondta, hogy a kormányzati szándék választási ciklusoktól függetlenül az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami szerinte 2-3 éven belül el is kezdődik.

A szakszervezet 30 százalékos béremelést szeretett volna

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára szerint nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez ugyanakkor 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség – mondta.

Herczeg Tamás szerint Békéscsaba 1,3 milliárd forintot kap a gazdaságvédelmi program részeként az iparűzési adó felére csökkentése miatt kialakult pénzügyi helyzet rendezésére, amihez ha hozzáadják a 602,8 millió forintot, azzal a megyeszékhely dobogós helyen áll.

Az 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen szolgáltat, összesen 541 ezer embert látja el ivóvízzel. Legnagyobb tulajdonosa Békéscsaba, ami a cég 32,8 százalékával rendelkezik, az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

Hozzászólások