szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Importként kezel minden, az Egyesült Királyságból érkező vagy oda küldött csomagot a Magyar Posta, így aztán változott az is, hogy küldhetünk levelet.

A Brexit nyomán mostanra a vámunióból is kilépett az Egyesült Királyság, ezért a Magyar Posta január 1-jétől azt is harmadik országként kezeli. Ez azt jelenti, hogy vámeljárásnak vetnek alá minden onnan érkező küldeményt – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Emiatt a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is többletköltséggel kell számolniuk címzettként és feladóként egyaránt. És a kézbesítési idő is mindkét esetben meghosszabbodik.

Az online kereskedelem mértéke egyre nagyobb a két ország között: Magyarországra tavaly csaknem 1 millió küldemény érkezett a szigetországból. Mostantól viszont, ha brit webshopból rendelünk, a vételáron felül közterhet is kell fizetnünk.

Ez sávos rendszerben működik:

  • 22 euróig (kb. 7800 forintig) áfa- és vámmentes,
  • 150 ­euróig (kb. 53 500 forintig) áfát,
  • efelett pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Magánszemély feladóként 45 euró értékig áfa és vámmentesen küldhet csomagot, de ajándékozási nyilatkozatot kell tennie. Még vámmentes, de már áfaköteles a 45–150 euró érték közötti csomag, 150 euró felett pedig az áfát is meg kell fizetni. További tétel a vámkezelés postai díja, amit szintén a címzett egyenlít ki.

Ha a küldemény vámköteles, csak vámáru-nyilatkozattal vesz át a posta. A társaság a lapnak küldött tájékoztatása szerint vámoltatást tekintve ugyanazok az értékhatárok, ám az árfolyamkülönbségek miatt fontban kifejezve más számokkal kell kalkulálni: 39 fontig nem számolnak fel vámot és áfát, afelett viszont vámeljárás alá kerül a csomag az Egyesült Királyságban, és a vámkezelési díjat is a címzettnek kell fizetnie.

Vállalkozások 135 font értékig csak úgynevezett EORI-számmal és a közterhek megfizetéséhez szükséges regisztrációval adhatnak fel árutartalmú küldeményt, vámeljárást csak efelett indítanak a brit hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett