Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az illatszerboltokban érte meg igazán dolgozni, míg zöldségesnek lenni nem volt különösebben kifizetődő.

Az eladók létszáma 16 ezerrel csökkent tavaly, de azok többségének, akik maradtak, emelkedett a bére – írja a Blokkk.com.

Az eladók havi bruttó átlagkeresete megközelítette a 275 ezer forintot és több mint 24 ezer forinttal nőtt is 2020-ban, 668 forinttal többel, mint a nemzetgazdasági átlag.

A lap felidézte, hogy a járványhelyzet súlyos kényszere nem hagyta érintetlenül a kereskedelmet sem: hol korábban kellett, vagy kell zárni még most is, vagy éppen nem is lehetett belépni a boltba. A nagy ünnepi bevásárlások korábbi megugrásait is lefaragta a járvány, azokat a spájzolás messze nem pótolta, és olyan jelenségek is formálták a vásárlási szokásokat mint a home office vagy a digitális tanrend.

Az adatsorból kiderül, hogy legjobban az illatszerbolti eladók keresnek, bruttó 317 ezer forint volt az átlagos fizetésük 2020-ban, ami 27 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Őket követik az autószalonok alkalmazottai, átlagosan havi bruttó 308 ezer forinttal. A dobogó harmadik fokára az élelmiszerbolti eladók kerültek, szintén 27 százalékos fizetésemelkedéssel, ami átlagosan havi bruttó 292 ezer forintot jelentett tavaly.

Legrosszabbul a zöldségesek és a ruhapiaci dolgozók kerestek. Előbbi fizetése átlagosan havi bruttó 198 ezer forint, utóbbié 175 ezer volt 2020-ban.

Hozzászólások