A németek szerint Wolf Kati a legjobb

A németek szerint Wolf Kati a legjobb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német rajongók és rádióhallgatók szerint a magyar dal, a What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) a legjobb az idei düsseldorfi Eurovíziós Dalfesztivál indulói között.

A dortmundi rádió műsorvezetője Wolf Kati péntek délutáni sajtótájékoztatóján közölte az énekesnővel a hírt, és át is adta neki a szavazás nyertesének járó különdíjat. Az közleménye szerint az Eurovíziós Dalfesztivál magyar csapata túl van második düsseldorfi próbáján. A Magyar Televízió pénteken 21.40-től hatvanperces műsorban mutatja be a felkészülés folyamatát, a műsorban több korábbi induló is megszólal.

A "popzene Európa-bajnokságán" 43 nemzet vesz részt. Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság énekesének biztos helye van a május 14-i döntőben, a többi ország versenyzőjének - köztük Wolf Katinak - először a május 10-i és május 12-i elődöntőben kell megmérkőznie. A magyar énekesnő május 10-én tizenötödik előadóként énekli el What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalát. A Magyar Televízió az elődöntőket és a döntőt is élőben közvetíti.

Az idei, 56. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Németország és az NDR német közszolgálati televízió, mert tavaly Lena Meyer-Landrut győzött Satellite című dalával Oslóban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar énekes először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével "tért vissza" a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett. 2008-ban - vitatott körülmények között - nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre. Legutóbb 2009-ben - miután két énekes is visszamondta különböző okok miatt a jelöltséget - Ádok Zoltán képviselte Magyarországot Tánclépés című dalával, ám nem jutott a döntőbe.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben indult kanadai Céline Dion.