Így magyarázta el a botrányos címlapot a Rolling Stone magazin

Így magyarázta el a botrányos címlapot a Rolling Stone magazin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rolling Stone magazin megvédte az egyik feltételezett bostoni merénylőt rocksztárként ábrázoló címlapját, amely hatalmas botrányt váltott ki. A lap szerkesztői szerint az újságírás tradícióit betartva jártak el, és együttéreznek a bostoni merénylet áldozataival.

"Mélyen együttérzünk a bostoni merénylet áldozataival, és gondolatban mindig velük, és a családjaikkal vagyunk" - olvasható a Rolling Stone magazin szerkesztői kommentárjában.

Az augusztusi lapszámban a Rolling Stone magazin épp olyan elkötelezett az iránt, hogy komolyan és megfontoltan dolgozza fel a legfontosabb politikai és kulturális témákat, mint általában, a címlap sztori pedig teljes mértékben megfelel az újságírás tradícióinak - folytatódik a lap felvezetője, amely arra reagál, hogy szerdán komoly felháborodást váltott ki, hogy Dzsohar Carnajev, az egyik feltételezett bostoni merénylő portréja úgy jelenik meg a lap augusztusban megjelenő címlapján, mintha egy rocksztárt dicsőítenének.

A lap azzal magyarázta a fotót, hogy Dzsohar Carnajev pont annyi idős, mint ahány évesek az ő olvasóik, ezért még fontosabb egy ilyen súlyos és összetett témát körbejárni, és elérhetővé tenni ennek a korosztálynak.

©

A beharangozóban azt írták: egy szívszorító történetet olvashatunk el egy kedves és nagy jövő előtt álló fiúról, akit beszippantott a radikális iszlám, és akiből végül egy szörnyeteg lett. Egy átfogó riportot közölnek majd a fiú eddigi életéről, amihez gyerekkori barátokat, volt osztálytársakat, tanárokat és szomszédokat kérdeztek meg.

A fotó ennek ellenére nem csak a közösségi oldalakon váltott ki felháborodsát, de a bostoni városvezetés is hangot adott nemtetszésének, több üzlet jelezte, hogy nem fogja terjeszteni ezt a lapszámot, illetve egy Facebook-oldal is létrejött a kép bojkottálása céljából.

Dzsohar Carnajev múlt szerdán ártatlannak vallotta magát a bíróságon. A vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlannal együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.