Népszerű a mekizés

Népszerű a mekizés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Lájkol, fészel, romkocsma, szelfi, punnyad, mekizik - mi közük egymáshoz? S hogy kerül ez ide?

Az a helyzet, hogy ezek egyenként így szép sorjában 2010 óta  „Az év ifjúsági szava”kitüntető címet viselik. A 2015-ös befutó, ami a napokban került nyilvánosságra, a mekizik lett.

A nemes versenyt egyébként anno a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (becenevén Manyszi, nekünk ez is nagyon bejön...) hirdette meg, az egész éves felmérést és ajánlást a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda jegyzi, de 2015-ben   először egy közösségi oldalon hirdetették meg a szavazást. Míg az év szaváról továbbra is a nyelvész szakemberek döntöttek, addig az ifjúsági kifejezés megválasztásának jogát átengedték a szavakat a mindennapokban is használó közönségnek. Aztán a nyertes kifejezés hazai történetét "meghányták-vetették"  egymás között. A több száz szavazattal az első helyen végzett mekizik olyan  szavakat utasított maga mögé, mint a WellHello zenekar által népszerűvé tett elnök (nagyszerű), a szlemmer, vagy az angol eredetű kombó (összeállítás, menü) kifejezések.

 A szavazás jól példázza, hogy akár a vendéglátóhelyek (jelen esetben egy gyorsétteremi lánc) neve is beépülhet a mindennapi nyelvhasználatba.

©

 Különösen igaz lehet ez, ha a napi rutinunk részévé váló helyszínekről van szó, amelyek sokszor akár valamilyen érzelmi többletet tartalmazhatnak, mint a baráti, vagy családi összejövetelek, illetve a kikapcsolódás helyszínei” - mondta el Balázs Géza, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Manyszi vezetője.

A Magyarországon 1988-ban megjelent McDonald’s étteremlánc közbeszédben is leggyakrabban használt megnevezése a Meki®, bár emellett még ma is használnak olyan – avíttabb – változatokat, mint a mekdönci, esetleg mekdodó. A szó első szótári előfordulása 1997-re tehető, amikor a Kiss Gábor - Pusztai Ferenc szerzőpáros Új szavak, új jelentések 1997-ből című művében foglalkozott vele egy szócikkben. Persze ez nem jelenti, hogy ekkor született volna a kifejezés, mindössze arról van szó, hogy az "írásbeliség" küszöbét ekkoriban lépte át a jelenség. Ezt követően is számos kiadványban, (pl. szlenggel, illetve diákszavakkal foglalkozó szótárakban) megjelent a kifejezés.

A Meki körül persze egész szóbokor keletkezett az évek során, például igei, igenévi (mekizik, mekizni), melléknévi (mekis) változatban is. Ez a szótárérettséget (a szó „meghonosodását”) jelentő fejlemény a 2000-es évekre tehető, akárcsak a meki internetes nyelvhasználatban való megjelenése. Érdekesség, hogy míg 2000 környékén sokszor még a családban is a McDonald'sot használták a szülők, az ekkor 5-6 éves gyerekek egymás között is csak később, a tizenéves baráti körben tértek át a meki kifejezésre. A szó továbbra is fiatalosnak számít, azonban ma már korántsem csak az ifjúság használja, mekiznek az idősebbek is, főleg családon belül. A McDonald’s becézésének van külföldi előpéldája is, bár sehol sem futott be olyan karriert, mint Magyarországon. Németországban például a magyarhoz hasonlatos Mekkit használják, míg Hongkongban a köznyelvbe sokkal könnyebben simuló Mak Kee kifejezést használják a gyorséttermet felemlegetők.

A Manyszi verseny eredményét olyan sikernek könyveli el a McDonald’s hazai csapata, hogy online kampányt indított, melynek jegyében azt szeretnék megtudni, hogy kinek mit jelent a mekizés idehaza. Az oldalra beküldött írások alapján egyedi grafikák is készülnek, illetve a   YouTube oldalukon ismert emberekkel készült rövid filmek is láthatók  a témában.