Ki lehet a Nemzet Színésze?

Ki lehet a Nemzet Színésze?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Psota Irén halálával újra megüresedett egy hely a Nemzet Színészei között. Vajon ki lehet a testület új tagja?

„A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha ez a létszám bármely okból csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot” – szól az alapító okirat. A havi járadék összege azóta 630 ezer forintra emelkedett, és további íratlan szabály, hogy – amennyiben lehetséges – nő helyére nőt, férfi helyére férfit válasszanak.

©

Az alapszabály szerint a tagoknak – jelenleg Andorai Péternek, Cserhalmi Györgynek, Berek Katinak, Bodrogi Gyulának, Haumann Péternek, Király Leventének, Máthé Erzsinek, Molnár Piroskának, Szacsvay Lászlónak, Tordy Gézának, Törőcsik Marinak – egyhangú szavazással kell dönteniük arról, ki az, akit maguk közé választanak.

Pogány Judit, Bánsági Ildikó és Csomós Mari
©

A szóba jöhető művészek száma, főleg a korhatár és a többi számszerű kritérium miatt erősen korlátozott. A díj csak a 62. életévét betöltött, és minimum negyven éve a pályán lévő színésznek ítélhető oda. Utóbbi kitétel a Nemzeti Színházban lehúzott húsz évaddal váltható ki.

Hogy kik jöhetnek szóba? Három színésznőnek évek óta felmerül a neve. Most is a legnagyobb esélyesnek Pogány Judit, Bánsági Ildikó és Csomós Mari számít.

De ugyanígy bekerülhet a társulatba Béres Ilona, Almási Éva, Galambos Erzsi, Venczel Vera, Vári Éva, Hámori Ildikó vagy Schubert Éva is.

Hozzászólások