A gyerekek meg fognak őrülni: foci- és dinókiállítás nyílt a Millenárison

A gyerekek meg fognak őrülni: foci- és dinókiállítás nyílt a Millenárison

Utolsó frissítés:

Bodnár Zsolt Szerző:

Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Miért indul egyszerre focirelikvia- és dinoszaurusz-kiállítás? Jogos kérdés, de ennél jobb családi programot keresve sem találnak. Az Aranycsapattól a Barcelonáig terjedő focitárlatot gyakorlatilag minden korosztály élvezni fogja, de ha a gyerekek megunnák a sok öreg, ismeretlen focista nevét, csak át kell ugrani velük a szomszédba, hogy megmásszanak egy T-Rexet.

Ahogy a januártól márciusig szintén a Millenárison látott űrkiállítás esetében, úgy most is gigatárlatokról szóltak a hírek, illetve a Mága Zoltán újévi koncertje mellé még kiadható óriásplakátok: a világ legnagyobb focirelikvia-gyűjteménye Olaszországból, a felejthetetlen dinókaland pedig egyenesen Argentínából érkezett Budapestre.

Első hallásra minimum szokatlannak, de akár groteszknek is tűnhet ez a párosítás – mindkét kiállítás június 22-től augusztus 22-ig csíphető el –, a helyszínen összeáll a kép: a két tárlatot bejárva csak arra tudtam gondolni, hogy mekkora királyság lehet mindezt kisgyerekként átélni.

A személyzet egyik tagja háromgenerációs programnak nevezte a két szomszédos kiállítást, ami teljesen megállja a helyét: a nagypapa+ korosztály nosztalgiázhat az Aranycsapat-relikviákon, a kicsik megőrülnek majd az izgő-mozgó, megmászható dinoszauruszokért, de valószínűleg a hidat jelentő fiatalabb felnőttek lesznek azok, akik minden utalást érteni fognak, Kubalától Ibrahimovicig.

©

A focitárlat esetében ráadásul meglepően ötletes módot találtak a szinte kötelező jellegű interaktivitásra. A bejáratnál minden látogató kap egy táblagépet, amely szobáról szobára mutatja a kiállított tárgyak képeit, így a sok esetben feleslegesnek tűnő, ellenben sok helyet foglaló nyomtatott szövegek helyett virtuálisan olvashatjuk el az egyes relikviák részleteit.

De ennél jóval kreatívabb funkciót is találtak a tabletnek. Az első teremtől kezdve fel lehet építeni egy virtuális csapatot – csapatnévvel, mezstílussal, taktikai felállással, sztárjátékosokkal együtt –, amellyel a legvégén egy szimulált mérkőzést is játszhatunk, akár a többiekkel, akár a gép ellen.

Gyakorlatilag ennek a csapatépítésnek a folyamatára van felépítve a kiállítás, amely a világ legnagyobb – egyébként egy olasz cég birtokában lévő – futballrelikvia-gyűjteménye. Az első szobát határoló üvegfalakat színpompás mezkollekció borítja, ezt a tárlatvezető olasz férfi elmondása szerint azonban nem a legnagyobb nevekből válogatták össze, hanem a minél különbözőbb stílusok, színkombinációk bemutatása miatt.

©

Később azonban már a sztároké a főszerep. Posztok szerint felosztva találkozhatunk a legnagyobb védőkkel, középpályásokkal és támadókkal, és az ő személyes tárgyaikkal – az általuk tényleg viselt mezektől és stoplisoktól kezdve a kluboktól kapott gratuláló leveken át a dedikált magazinokig. Az Aranycsapat külön termet kapott, a Puskás Intézet felajánlásából kiállított tárgyakkal, és megcsodálhatjuk a régi és az új világbajnoki trófea eredeti replikáját is. És persze a fotókra is gondoltak: a kiállítás végén a Bajnokok Ligája-győzelemért járó kupát emelhetjük a magasba.

Az ígéret szerint minden idők legjobb 90 játékosa kapott helyet a tárlatban, de ezt árnyalja az elhangzott definíció: csak olyanok kerülhettek a falakra, akik világbajnokok, Európa-bajnokok, BL-győztesek voltak, vagy ne adj’ Isten, így ebben a sorrendben. És az is sokat mond a kiválasztás objektivitásáról, amit a végén az olasz férfi súgott nekünk oda – nem akarom elárulni, ő melyik csapatnak drukkol, de maradjunk annyiban, hogy Ronaldo, Ibrahimovic és Figo nem véletlenül Inter-mezben látható a Millenárison.

Ha kombinált jegyet vettünk, az emeletről lelépcsőzve már át is ugorhatunk a dinoszaurusz-tárlatra, amelynek közelségét már Puskásék útleveleinek és kitűzőinek bámulása közben is észlelhettük, a focikiállítást ugyanis helyenként heves T-Rex-üvöltések teszik szürreálisabbá.

©

De a dinókiállítás sem csak a dinókról szól, sőt. A robotikus mozgású, néha kifejezetten műanyaghatású és életszerűtlen -szauruszoknál sokkal lenyűgözőbbek a Jégkorszakot idéző őslények: a legnagyobb kiállított tárgy egy hatalmas mamut, amely műhó fedte szőrzetével és óriásagyaraival simán lepipálja a béna fogazatú, plasztikus dinókat.

Az infókat sem adagolták túl, a kihelyezett táblákon 2-3 mondatban foglalják össze a javarészt kevésbé ismert dinoszauruszfajták jellemzőit, így a felnőttek még olvasgatással sem foglalhatják el magukat, amíg a gyerekek T-Rexet másznak, vagy kismotor helyett guruló kisdinó hátán közlekednek a 2500 négyzetméteres helyiségben.

A szerdán – az egyébként a helyszínen is közvetített magyar-portugál meccs napján – nyíló kiállítás így leginkább kompromisszumokkal teli családi programként ajánlható, amit az egyik fél itt-ott biztos unni fog, de a végén mindenki közös örömmel zárhatja a napot.

Hozzászólások