szerző:
hvg.hu

Idén is lesz TérTáncKoncert, és folytatódnak a Budapest Fesztiválzenekar egyéb társadalmi célú programjai is. Hogyan készülnek föl a hátrányos helyzetű gyerekek arra, hogy hétezer ember előtt lépjenek színpadra? Mutatunk egy videót.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (amelyet a világ tíz legjobb zenekara között tartanak számon, sőt a New York Times egy alkalommal egyenesen a legjobbként hivatkozott rá), mindig is  fontosnak tartotta, hogy a külföldi sikerek itthon minden korosztályhoz és a társadalom minden rétegéhez eljuttassa a klasszikus zene szépségét.

Mi is beszámoltunk korábban a cserdi kisiskolásoknak, óvodásoknak tartott különleges koncertjéről, a fiataloknak tartott éjszakai hangversenyükről vagy az egész kicsiknek tartott kakaókoncertjéről. Közösségi koncertjeiken egyre többször lépnek fel olyan alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, gyermekotthonokban, börtönökben –, ahol igazán közel kerülhet a zene a közönséghez.

A zenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncertet, amelynek legfontosabb szereplői azok a zömében hátrányos helyzetű térségekből érkező, különböző társadalmi hátterű gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére több ezer ember előtt táncolnak együtt a Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Idén 500 gyerek táncolt, a keddi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy jövőre 600 gyerek kap lehetőséget erre.

A TérTáncKoncertet a hónapokon át tartó próbaidőszak előzi meg, ezentúl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő tábort szerveznek dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

Betekintés az idei tábor hangulatába:

 

„Az alkotás élménye építő élmény. Az alkotás élménye az, hogy megtapasztaljuk, képesek vagyunk teremteni. Képesek vagyunk valami többre. A közös alkotás élménye azért felemelő, mert elmossa a határokat. Megélni azonosságunkat, miközben nem tartjuk szégyellnivalónak különbözőségünket: önmagunk és a másik elfogadását is jelenti” – véli Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány vezetője, a TérTáncKoncert egyik nagykövete.

„Nagykövet kollégája”, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a koncertről és a hosszú felkészülési folyamatról azt mondja: a „szolidaritás, tolerancia, együttműködési képesség, önbecsülés, a másik megbecsülése… mind olyan készség, ami hallatlanul fontos egy társadalomban. Minden olyan tevékenység, ami ezt fejleszti, az rengeteget segít. Sajnálom, hogy az iskolákban erre olyan kevés figyelem irányul. Amiben pedig ott van a művészet, (és a táncban is ott van), az képes olyan érzelmi többlettel megfejelni minden fejlesztést, ami megsokszorozza a hatást.”

A Fesztiválzenekar legújabb ifjúsági programja a Zenevár, amellyel hátrányos helyzetű gyerekekhez látogatnak el az ingyenes Közösségi Heteik során. Ebben a gyerekek minden alkalommal mesébe ágyazva találkozhatnak a hangszercsoportokkal. Az integratív-interaktív ifjúsági program fontos eleme, hogy a zenekar és a hangszerek megismerésén túl a közönség is készíthet hangszereket tojásosdobozból, műanyagflakonokból és vajasdobozokból, így a gyerekek be is kapcsolódhatnak a zenélésbe.

 

"Minden embernél hőmérővel mérjük, mennyire magyar" - interjú Fischer Ivánnal

Magyarországon az emberek túl sokat foglalkoznak a magyar identitásukkal, holott a nemzethez való viszony magánügy. Civil kurázsiból és demokráciából van még mit tanulnunk, a Horthy-kultusz feléledése pedig szégyen, de meg fog fordulni. Hogy került a világ élvonalába a Budapesti Fesztiválzenekar? Mitől jó egy karmester, és mi történik, ha egy megrázó darab után eltűnik a színfalak mögött?

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!