A kakaós briós mindenek fölött - ilyen az RTL új sorozata

A kakaós briós mindenek fölött - ilyen az RTL új sorozata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ömlik a gulyás, fürdeni lehet a pálinkában, a templomra szánt pénzek pedig szőrén-szálán eltűnnek. Megnéztük A mi kis falunk első részeit.

Az RTL Klub eddigi legnívósabb sorozata a Válótársak volt, óriási népszerűsége után most újabb szériával próbálkozik a csatorna. A mi kis falunk - hasonlóan a Válótársakhoz - egy máshol kipróbált sorozat adaptációja: a minta ezúttal a szlovák Horná Dolná volt. Az Üvegtigris-filmek által ismertté vált, később a Válótársak második évadának produceri feladatait is ellátó Kapitány Iván rendező azonban most a Válótársakkal szemben A mi kis falunkat nem akarta drámai szálakkal terhelni: tiszta komédiát ígért, parádés szereposztással (és sok csirkével).

A történet egy Pajkaszeg nevű, isten háta mögötti faluban játszódik, ahol a legkülönfélébb figurákkal találkozhatunk. Ott van például az ügyeskedő kockásinges polgármester (hát persze, hogy Csuja Imre), aki az első részben mindjárt fel is avatja a két kéz által diadalittasan tartott kutyaszarra hasonlító szobrot (a műalkotás a falu nevezetességét, a kakaós brióst, és az azt gyúró kezeket ábrázolja).

©

Vagy a három, szinte kivétel nélkül mindig ittas közmunkás (Molnár Áron, Debreczeny Csaba és Kerekes József), akik leginkább lapáttámasztással töltik a napot, de nem restek ellógni az árok mellől, ha valahol az ingyen kaja-pia lehetőségét látják. Belőlük sokat lehet majd kihozni, reméljük, az írók meg is teszik, Molnárnak pedig jár a tapsvihar, amiért ilyen temérdek forgatási időt nyitott szájjal is kibírt.

Nem létezik már magyar sorozat Lengyel Tamás nélkül sem, de jól van ez így, hiszen a falu HVCS-jét (lábjegyzet legfőképp fővárosiaknak: helyi vagánycsávóját) most ő hozza el nekünk. Ízig-vérig tapló, és 10 év után még csak eszébe sem jut elvenni a már csipkés esküvői ruhákról álmodozó, ambiciózus barátnőjét (Lovas Rozi).

A látszólag nyugalmas falucskából egy valaki mégis elvágyódik, bár nem is csoda, ha a papnak (Schmied Zoltán) kedvét szegi a fitneszteremmel összevont plébánia, ahol a neonszínű kondiruhában súlyzózó lányok után közvetlenül Mari néniék következnek egy jó misére. Egyébként a falu izmos, rikító gumitrikós lányai voltak a legkirívóbbak a sorozat hangulatából - egy óriáspólós fogyiklubba talán több humor bújt volna. De Pajkaszeg még bővelkedik a klasszikus falusi figurákban: ott van az emberorvosként használt állatorvos (Reviczky Gábor), a falu nagy becsben álló tanítónője (Udvaros Dorottya), a biciklis szuperzsaru (Szabó Győző), a szomjat leginkább töménnyel oltó kocsmárosnő, Teca (Bata Éva), és a csetlő-botló Laci (Bánki Gergely) is.

©

Bár a legtöbb figura jól megírt, és a színészek számára adja magát a helyzet, könnyű elcsúszni egy-egy banánhéjon: felmerül a kérdés, hogy ha már reggel óta iszunk, közben a Conchita nevű lovunk is meghalt, és még egy kamion is kidöntötte a villanypóznát, akkor hogy van még lelkierőnk a szavak megfelelő artikulációjára is figyelni. Szerencsére a legtöbben azért remekül hozták a pajkaszegi tájszólást, és külön köszönjük, hogy a Válótársak után A mi kis falunk sincs életidegen párbeszédekkel teletűzdelve.

A szlovák eredetiből itthoni környezetbe helyezett és a magyar, falusi rögvalót megragadni vágyó sorozat komolyabb mondanivalót és bonyolult cselekményszálakat ugyan nem hoz, de ezt nem is szabad számonkérni rajta. Felesleges az HBO saját gyártású sorozataihoz hasonlítgatni, de a maga kategóriájában könnyed, néhol még vicces is.

Ha a Válótársakra volt igény, sanszos, hogy ezt is sikerként könyvelheti majd el a csatorna. Akik pedig szerették az Üvegtigris humorát, azok egyenesen imádják majd, hogy többhetes csemegét kapnak Pajkaszegből. A sorozat február 2-án, csütörtök este indul az RTL Klubon.

HBO-guru mondta el, mitől jók a magyar sorozatok

A magyar sorozatgyártás aranykorát éli, de az úttörő szerepet nem a nagy országos csatornák vállalták magukra, hanem a közép-európai régió saját gyártású sorozatiparában öt éve aktív HBO. A Terápia és a Társas játék sikerei után még nagyobbat robbant az Aranyélet, de máris előkészületben van egy újabb ígéretes hazai széria.

Hozzászólások